Stilte ... bron van creativiteit

De relatie tussen  “stilte” en “muziek”, intrigerend … niet ?

Als klassiek geschoold pianist creëer ik muziek op schilderijen, beeldhouwwerken en kunstfoto's die me inspireren. De muziek ontstaat in het NU, op het moment dat ik mij met het werk verbind.

Ik ervaar dat deze combinatie van muziek en kunst de kunstbeleving versterkt. De mensen worden geraakt en komen dichter bij hun gevoel.

Muziek, en kunst in het algemeen, is een taal die door barrières heen kan breken. Het harnas valt weg. We worden in onze kern geraakt en van daaruit kan echte, authentieke verbinding ontstaan. En daar is het mij om te doen. Verbinding met onszelf en verbinding met de ander voorbij alle culturele, religieuze en maatschappelijke verschillen.

En wat heeft dat nu met stilte te maken?

Over stilte is heel wat geschreven en het is niet de bedoeling om daarover nu uitgebreid te gaan filosoferen. Ik maak een onderscheid tussen fysieke stilte en innerlijke stilte. Over dit laatste wil ik het hier hebben.

De innerlijke stilte kan ook als leegte omschreven worden. Het is stil in je hoofd. Je bent totaal aanwezig in het NU. Gedachten vallen weg.

Hoe bereik of beleef je nu die innerlijke stilte of leegte?

Er zijn veel wegen om tot die innerlijke stilte te komen. Voor mij is het niet evident om zomaar op een kussen te gaan zitten en mijn gedachten los te laten. Probeer maar eens niet te denken aan een “roze olifant”.  Een ingesproken meditatie kan helpen of natuurbeleving.

Als ik mediteer, visualiseer ik een blauwe lucht en de gedachte die bij  mij opkomt laat ik als een wolk voorbijgaan om daarna terug een heldere blauwe lucht te zien, totdat er opnieuw een wolk (gedachte) voorbijkomt.

Wat bij mij heel goed werkt is dat ik alle gedachten bij mekaar laat komen. Dat is dan niet meer vatbaar voor mijn brein. Het is alsof al deze gedachten bij elkaar “imploderen”. Zo ontstaat er een leegte of innerlijke stilte. Een zalig gevoel!

En wat is de link met muziek?

Muziek kan helpen om tot die innerlijke stilte of leegte te komen. Het is de taal van de ziel. Het gaat voorbij de woorden. Ik nodig je uit om het te beleven via een muziekstuk dat je via onderstaande link kan beluisteren.

Dit is muziek die ontstaat op het moment zelf, vanuit stilte, leegte, verbinding …. Rustgevende muziek die helpt om tot stilte te komen op

YouTube

Muziek in connectie met een  kunstwerk (dit geef ik de naam “WALKLADY”) : “Meditatie met Platonische Lichamen” (kunstwerk van Myriam Lelieur)

  Walklady

Geplaatst in Alle rubrieken, Geen, Patiëntervaringen en getagd met , , , .