Lezersbrief van Inge V. van 13 juni 2021.

Solidariteit - Hoe moet ik dit verantwoorden?

 

Hallo,

Ik heb genoeg van de twee maten en twee gewichten.
Enerzijds moet je je informeren. Anderzijds mag je je enkel informeren via de gekende kanalen: tv en kranten. Internet heeft afgedaan, ook al worden we aangemoedigd om het te gebruiken. Lezersbrieven worden niet gepubliceerd tenzij ze bevestigen wat de idolen hebben gezegd of geschreven.

Hoe dan ook, op school hebben we nog geleerd dat je altijd moet nagaan wie de broodheer is van degene die aan het woord is, want wiens brood men eet, diens woord men spreekt.
Maar mijn schooltijd is al lang voorbij. Nu leren ze de uitdrukking misschien nog wel, maar de toepassing ervan leren ze niet meer. Tja, we weten al een tijdje dat het op onze Vlaamse scholen niet zo goed gaat. Jongeren kunnen niet meer lezen en schrijven.

Komt dat even goed uit voor de corona-industrie.

Nu mag je je toch niet informeren, want al wie iets anders leest dan de krant waar Van Ranst en de andere coronavedetten iets mogen in zeggen, mag niet gelezen worden. Allemaal fake nieuws. Op school moest een vriendin zich verantwoorden omdat ze zei dat we eigenlijk maar één stem horen op tv, dat we misschien ook eens naar andere geluiden konden luisteren, zodat we onze mening zelf konden vormen.

Och ja, een keer in de zevende dag mocht een huisarts haar beklag doen. Een huisarts is geen vaccinoloog, dacht ik zo. Elk zijn expertise, toch? Toch zijn er vaccinologen, geen antivaxers, die vinden dat het onverantwoord is dat we de jongere bevolking gaan inenten.

‘Jawel, dat is verantwoord’, zeggen onze grote denkers, ‘Ze moeten dat doen uit solidariteit met de ouderen.’

Natuurlijk moeten we solidair zijn. We moeten wat trager aanschuiven in de supermarkt en niet mopperen als  bv. een oudere dame , die voor ons aan de kassa staat, haar portemonnee niet vindt en als ze hem vindt en open heeft de bankbiljetjes nog moet open vouwen, om als ze dan betaald heeft en het wisselgeld heeft gekregen, de muntjes nog eens goed natelt, in haar portemonnee laat verdwijnen om dan haar koopwaar heel gestructureerd in haar shoppingtas op te bergen zodat de tas veilig in haar rollatormandje kan geplaatst worden met of zonder hulp van de winkelbediende. We moeten ook uit solidariteit eens meer onze ouderen bezoeken in plaats van ze te bellen of met ze te FaceTimen.  

Maar jongeren die zich zouden moeten laten vaccineren als teken van solidariteit? Wat??? Menen die grote denkers nu echt dat mijn dochter solidair met me is, als ze zich laat vaccineren?

 ‘Maar kindje, de kans dat je direct een beroerte krijgt, ziek wordt, puistjes krijgt, in het ziekenhuis belandt, bestaat, maar is klein.  Vaccineer je voor mama. Je ziet me toch graag? Wil je dat ik sterf door dat mottig coronavirus misschien? Ja, oké, de kans is klein, maar ze bestaat. Ja, oké de kans dat jij sterft, een beroerte krijgt of ziek wordt of puistjes krijgt van het vaccin bestaat ook, maar is ook klein. En aangezien ik ouder ben, heb ik toch voorrang. Wees eens solidair.  Wat zeg je kindje? Dat je niet weet wat de gevolgen op lange termijn zijn? Ja, meid, dood gaan we allemaal en wanneer weet niemand. En wat maakt het uit of je over een jaar of zo ziek wordt door het vaccin of niet. Ze vinden er wel iets op. Wat zeg je? Spreek eens wat harder. Dat als je ziek wordt op langere termijn, ze eerst niet zullen weten dat het door het coronavaccin is. So? Dan blijven we weer een jaartje thuis. Zo erg was dat toch ook weer niet hé?  Ik, je lieve mama die toch alles voor je doet, zal tenminste nu niet sterven aan corona. Dat is toch het belangrijkste. En sterf ik over een paar jaar door het vaccin, ik ben al zo oud, wat maakt het dan nog uit. Ach, het gaat niet over mij, maar over jou? Oei.’

Gebeurt dit nu echt? Noemen we dit solidariteit? Is dit ethisch? Is dit nu humaan?  

Het zijn niet de jongeren die niet solidair zijn. Het zijn de ouderen die niet solidair zijn en verder surfen op de golf van ‘Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken’. Een heel jaar binnen zitten, niet naar school, geen vrienden en nu nog het vaccin uit solidariteit? Nog iets?

Hoe moet ik dit verantwoorden? Hoe?
Inge

 

Twee maten en twee gewichten

Open brief

wiens brood men eet wiens woord men spreekt

Open brief

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken’