Middeltjes | Hulpmiddelen bij (sport)letsels – Arnica

Hulpmiddelen bij (sport)letsels

Lees ook het artikel  sportletsels n° 3

"Niet voor elke klacht hebben we een arts nodig". Natuurlijk zijn er heel wat dingen die we zelf kunnen doen en in sommige gevallen, in eerste hulp-situaties, kan ons handelen zelfs levensreddend zijn. Aan de andere kant schuilt er ook veel waarheid in de uitspraak dat men beter niets kan doen dan iets waarvan men niet weet of het goed is.

Op deze plaats zullen we proberen aan te geven wanneer we wat kunnen doen.

Door Dr. Leo Duivenvoorden
Deel 2

Arnica Montana (valkruid)

Arnica is inderdaad een eerste hulpmiddel dat zijn gelijke niet kent. Dat is waarschijnlijk de reden dat het te pas en te onpas wordt gebruikt. Men smeert tegenwoordig overal Arnica op onder het motto: baat het niet, het schaadt ook niet.
Nu is dit ook wel zo, zolang men Arnica maar niet uitwendig gebruikt bij een beschadigde huid. Toegepast op een open wond kan Arnica gemakkelijk overgevoeligheid voor het middel veroorzaken. Dat brengt ons op één van de meest voorkomende ongelukjes: een schram of een schaafwond. In zo’n geval gebruiken wij altijd Calendula (goudsbloem), of als zalf, of als tinctuur, direct op de wond. 

Grotere wonden moeten natuurlijk door een arts behandeld worden. Is er tevens een kneuzing of verstuiking van spieren of andere zachte weefsels, dan geven we Arnica in zo’n geval altijd inwendig.

 

 

Arnica is aangewezen in alle gevallen van stompe verwondingen van de zachte weefsels, een stoot of een val, waarbij spieren of onderhuidse bindweefsels zijn gekneusd. De pijn, die om Arnica vraagt is de “blauwe plekken” - pijn, de beurse pijn van een verstuikte voet, maar ook het gebroken gevoel na een ongewone, uitputtende inspanning. Zo kan een intellectueel, die nooit veel meer dan een pen en een aktentas heeft vastgehouden, na een dag zwaar sjouwen bij een verhuizing, de volgende ochtend toch weer fit opstaan door het gebruik van Arnica.

De pijn, die verlicht wordt door Arnica, wordt erger door iedere beweging. Zelfs aanraken wordt niet verdragen. De patiënt wordt al bang voor de pijn als iemand te dicht in de buurt komt en tegen hem aan zou kunnen stoten. Arnica verlicht de pijn en heelt verwondingen van vallen, slagen, stoten en verstuikingen. Ook de pijn na een zware tandheelkundige ingreep, zoals het trekken van de verstandskiezen, wordt er snel mee verholpen. De kraamvrouw, die een zware bevalling heeft gehad, herstelt sneller met een paar keer een dosis Arnica.

Arnica beperkt zich niet tot huis-, tuin- en keukengebruik. Het is een van de eerste hulpmiddelen die gegeven worden bij ernstige verwondingen ten gevolge van bijvoorbeeld een auto-ongeval. Arnica zal dan het slachtoffer bovendien helpen om de shock snel te boven te komen. Het is bekend dat lichte shock en angst ten gevolge van een ongeval het herstel van de patiënt ernstig kunnen vertragen. Arnica vermindert de kans op inwendige bloedingen na ongevallen. Vooral bij stompe verwondingen van de buik is dit van belang. Zo kan een bloeding in de milt een kapselscheur ten gevolge hebben met een dodelijke afloop als die niet tijdig herkend en behandeld wordt.

Het zal duidelijk zijn dat het gebruik van Arnica op eerste hulpposten van ziekenhuizen de slachtoffers van ongevallen nog zeer veel leed zou kunnen besparen. In de sportgeneeskunde heeft Arnica zijn intrede reeds gedaan.

Geplaatst in Alle rubrieken, Huis- tuin- en keukenmiddeltjes en getagd met , , , , , , , , , , , , , , .