Paul de Lintelo

Middeltjes bij Reisziekte

dan-gold-176712-banner
Middeltjes bij reisziekte

Zelden komen patiënten van mij voor het probleem reisziekte alleen. en passant vragen ze aan het eind van het consult of er iets bestaat tegen reisziekte. Mijn ervaring is aldus grotendeels opgebouwd uit toevallige casuïstiek. Mijn leermeester in de homeopathie Dr. Margery Blackie uit London vertelde dat Petroleum, Cocculus en Tabacum de grootste middelen zijn bij reisziekte.  Een andere bron vermeldt Sepia, Nux moschata en Theridion.

De bovengenoemde zes middelen bij reisziekte schrijf ik voor naargelang de karakteristieke typische symptomen die aanwezig zijn en dit meestal in een 30K or 30CH potentie. Te beginnen 1 à 3 dagen voor de verwachte reis, 1 maal daags één dosis en bij aanvang van de reis iedere 20 of 60 minuten 1 dosis afhankelijk van de intensiteit van de klachten.

Cocculus

Deze remedie kenmerkt zich door een snel verstoord zenuwstelsel, de patiënt raakt snel in verdriet, is soms uitgeput door te korte nachtrust (vooral door nachtwaken bij zieke familieleden) er is sprake van een hol, leeg gevoel in het hoofd. Gevoelig voor allerlei schokken tijdens rijden in de trein of auto of tijdens het varen. Misselijk en braken met grote afkeer voor zelfs de geur van voedsel. Koude frisse buitenlucht verergert de situatie.

Nux moschata

Hier vinden we nerveuze mensen met snel wisselende stemmingen, afwezige gedachtengang, duizeligheid met neiging tot flauwvallen.De patiënt is erg slaperig. Heeft een intens droge mond, zonder dorst. Veel lucht in de buik.

Petroleum

Hier is er sprake van sterke misselijkheid bij benzinelucht en uitlaatgassen. De patiënt lijkt erg geïrriteerd om niets. Constitutioneel kenmerkt de patiënt zich door ruwe vingertoppen met kloven in de winter. Daarboven hebben ze gemakkelijk diarrhee, alleen overdag kou vatten.

Sepia

Kenmerkt zich vooral vanuit de constitutie, het type. Geen vreugde meer in het leven, zelfmedelijden, ervaren hun taak te zwaar. Wat vaalbleke huid. Erg gevoelig voor geluiden. Misselijk als ze eten ruiken, willen vooral zure of pittige spijzen. Voelen zich het best door een stevige wandeling, door te fietsen of te joggen.

Tabacum

Kent ook veel duizelingen naast de misselijkheid. De patiënt ziet lijkbleek en heeft het ijskoud. Frisse lucht verbetert.

Theridion

Dit zijn mensen met een nerveuze overgevoeligheid, duizelijk en misselijk tegelijk en overgeven bij de minste beweging. Vooral bij het sluiten van de ogen worden ze zeeziek. Constant behoefte om iets te eten, misselijk door geluiden. Beter door warm water te drinken

Reisziekte laat zich op deze manier snel en doeltreffend behandelen. De homeopaat blijft naar de gehele constitutie kijken ook al behandelt hij een "deel"-probleem.

 

HB21/93-7

Geplaatst in Alle rubrieken, Huis- tuin- en keukenmiddeltjes en getagd met , , , , , , , , , , .