Middeltjes | Oorzaken van allergieën

Eli DeFaria photo-1445962125599-30f582ac21f4

Door Apotheker Daniël Follebout     

Allergie 

DEFINITIE van allergie: het is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen (allergenen), die op zich helemaal niet schadelijk hoeven te zijn, zoals stuifmeelkorrels, huidschilfers van dieren, schimmelsporen op uitwerpselen van huisstofmijt, schimmelsporen in het algemeen of voedselbestanddelen. Allergenen komen vooral via de huid en via de luchtwegen het lichaam binnen, waarna het immuunsysteem deze allergenen onschadelijk probeert te maken met een soms 'overdreven' allergische reactie. De klachten (loopneus, tranende ogen, jeuk, benauwdheid, diarree) zijn niet afkomstig van het allergeen zelf, maar van de reactie van het immuunsysteem op het allergeen.

In België hebben 29,5% van de inwoners een probleem met allergie.

De laatste jaren is gebleken dat kinderen op de buiten, die in een minder hygiënische omgeving opgroeien, meer kans hebben om een gezond immuunsysteem op te bouwen. De regelmatige contacten met verschillende micro-organismen zouden een soort leerproces van het immuunsysteem stimuleren op een evenwichtige manier. Bij extreem hygiënisch opgevoede kinderen zou het gebrek aan contact met bacteriën en de toepassing van gecombineerde vaccinaties de oorzaak zijn van een ontsporing van het immuunsysteem, met veel meer allergiereacties als gevolg.

Een gezonde basisregel voor we starten met een homeopathische behandeling: zoek de oorzaak van je allergie (dit kan van pas komen voor een desensibilisatietherapie) en probeer het contact met het allergeen te vermijden!

 

 

Mogelijke oorzaken van allergie kunnen zijn:

Klassieke medicatie

aspirine, opiaten, antibiotica, atropine, kinine, pijnstillers, spierrelaxantia, enz…

Voeding

wit van ei, chocolade, aardbeien, vis, zeevruchten, arachide olie, erwten en bonen, noten.

Tomaten, spinazie, gegiste kaassoorten, bereide vleessoorten (bevatten histamine).

Gruyèrekaas, Parmezaanse kaas, wild, charcuterie, chocolade, gerookte vis en witte wijn (bevatten tyramine).

Alcoholhoudende drank, vissoep, koemelk, garnalen, tonijn, sardines, mosterd, specerijen,

Niet alle E-producten zijn veilig : er is vaak allergie op E 102 = Tartrazine en op bewaarmiddelen gebaseerd op benzoaten (vanaf E-210 tot E-217) zoals te vinden in: koekjes, confiserie, garnalen, veel tussendoortjes, ijsjes, mosterd, gedroogde of gezouten vis. Verder nog de sulfieten E-221 tot E226 (zie: www.lijstjes.com/voeding-additieven.htm) en tenslotte kant en klare voeding met zijn toegevoegde bewaarmiddelen (vanaf E-200 )

Hygiëne

hete baden en langdurige hete douche, zonnebaden, hevige sportieve inspanningen, psychologische stress.

Andere

Hevig licht, overdreven lawaai. Op de slaapkamer: tapijten, wol, slaapzak met pluimen. Pas geverfde oppervlakken, huisdieren (hond, kat, vogels, paard ) haarlak , deodorant, en alle producten uit een spuitbus ( anti-insecten).

Glaswol, (isolatie),

Pollen

pas afgereden grasveld, maïsveld in bloei, korenveld in bloei, bloei van verschillende planten,

zie de allergiekalender:

 Allergiekalender

 

Geplaatst in Alle rubrieken, Huis- tuin- en keukenmiddeltjes en getagd met , , , , , , , .