Kinderen met DRIFTBUIEN

Driftbuien © Denz Zani

Kinderen kunnen een zegen zijn, maar er zijn ook mormels die de meest geduldige ouder uit zijn vel doen springen.

Dirftbuien, onstilbare huilbuien,woedeaanvallen, hardnekkige slapeloosheid, brutaliteit, koppigheid, smijten, stampen zijn wel mooie symptomen voor de homeopaat, maar vervelende dingetjes voor de ouders. Uit ervaring weten we dat men met een passende homeopathische remedie ook in deze gevallen soms spectaculaire resultaten mag verwachten.

Welke remedies worden het meest voorgeschreven? De meest bekende zijn Chamomilla en Cina.

Chamomilla (familie: Asteraceae)

Het Chamomilla kind is er één waar je continu moet mee bezig zijn. Het is erg grillig, het wil voortdurend iets nieuw, het wil dit en het wil dat en als het dat dan bekomt, wordt het weggesmeten. Het vraagt niet, het eist. Het slaat, het smijt, het stampt en trekt aan uw haar. Het loopt van de ene persoon naar de andere, geeft hem soms een duw of een schop en loopt dan verder. Het verdraagt niet dat je het aanraakt. Wanneer het zich extra kwaad gemaakt heeft kan het lichamelijke ongemakken krijgen zoals flauwvallen, hoofdpijn, buikpijn, hoestaanvallen, zelfs koorts! Het wordt soms blauw van driftigheid (tgv. een soort spasme van de stemspleet). Wanneer het pijn heeft is het nog onhandelbaarder.

Wanneer het waait is het extra lastig. De opwinding neemt toe in de loop van de dag en stijgt ten top tussen 21 uur en middernacht. Je kan het niet in bed krijgen. Tegen middernacht is het uitgeput en valt het in slaap. Op de armen nemen en (snel) wiegen kalmeert enigszins.

Wenen tijdens de slaap komt voor. Ook nachtmerries zijn niet zeldzaam.

Het heeft het dikwijls te warm. Het hoofdje voelt warm aan en transpireert. De wangetjes zijn rood, dikwijls slechts aan één kant. Het kind is heel gevoelig aan pijn. Het wordt razend, tiert en schopt (Nux vomica, Colocynthis). Zo kan het bij een kleine kwetsuur de hele buurt bij elkaar schreeuwen.

Matricaria chamolilla | Köhlers Medizinalpflanzen 1897

Matricaria chamolilla | Köhlers Medizinalpflanzen 1897

Oorontsteking (otitis media) komt dikwijls voor, vooral na blootstellen aan koude. Roodheid van één wang is een mooi symptoom. Tandvorming is zeer pijnlijk en geeft veel problemen, zoals koorts en (groenachtige) diarree

Bij baby’s is Chamomilla de eerste remedie voor buikkolieken. Colocynthis en Magnesia phosphorica volgen op de tweede plaats. Het huilt en schopt en kronkelt, het strekt de rug of plooit zich dubbel door de pijn. Warme applicaties kunnen de pijn doen afnemen.

Bij acute aandoeningen zoals tanddoorbraak of oorontsteking, heb je goede resultaten met enkele granulen in een lage dosering (bv. 4CH, 6K, 30K) meermaals per dag.

 

 

Cina maritima (familie: Asteraceae)

Cina is de tweede van de lijst. Dit kind is koppiger dan het Chamomilla kind dat vooral zeer grillig is. Maar wanneer Cina gekalmeerd is, dan blijft het rustig, terwijl je met Chamomilla bezig moet blijven, het wil altijd wat nieuws doen of hebben. Alle twee smijten ze soms hun speelgoed weg, maar Chamomilla smijt in het wilde weg terwijl Cina smijt om te raken.

Het Cina kind verdraagt geen gezag. Het is zoals vermeld, koppig als een ezel. Het oudere kind is rap op de tenen getrapt en het verdraagt absoluut geen plagerijen. Het is bijzonder lichtgeraakt. Het kan de ouders slaan, bijten, nijpen en krabben wanneer het zijn zin niet krijgt. Het is een rusteloos kind dat niet kan stilzitten. Avondlijke springsessies zijn niet zeldzaam.

Het is een kouwelijk kind en het verdraagt geen tocht. Het wil niet aangeraakt of geaaid worden. De hoofdhuid is gevoelig, zodat haarsnijden een probleem is. Het is een kind dat veel geeuwt. Neuspeuteren door jeuk aan de neus met irritatie en roodheid van de randen. Cina heeft een bleek gezichtje. Wanneer het kwaad is wordt het nog bleker. Bleekheid  rond de mond en de neus is een typisch kenmerk.

Botanische Tekening 19de euw

Botanische Tekening 19de euw

Wanneer Cina te laat eet, heeft het nachtmerries. Bij buikproblemen: rusteloosheid en woelen met het hoofd. De diarree is meestal bleek van kleur, bij Chamomilla eerder groen. Wanneer het overgeeft, dan kan het nadien terug honger hebben. De buikpijn betert door druk. Buikligging of dragen met het buikje tegen je schouder gedrukt helpt dus. Tandenknarsen ‘s nachts. Wiegen helpt bij slapeloosheid.

In ‘t algemeen is het van belang om zelf kalm te blijven bij kinderen met driftbuien. Indien mogelijk, negeer de aanval en probeer niet toe te geven. Vergeet niet het kind te belonen indien het zich onder controle kan houden. Succes!

Geplaatst in Alle rubrieken, Andere rubrieken, Dossier, Patiëntervaringen en getagd met , , , , , , , , .