Middeltjes | huisapotheek bij kinderziekten – constipatie

Reeks Huisapotheek bij kinderziekten | Homeopathisch Bekeken

Als ouder van kleine kinderen sta je soms perplex hoe snel een ziekte bij kleintjes kan opkomen. Op een dergelijk moment kan het een fantastische steun zijn om thuis een kleine huisapotheek te hebben met een aantal homeopathische remedies die in acute gevallen snel en op een zachte manier de gezondheid terugbrengen.

Door Daniël Follebout, apotheker

Deel 5

Constipatie

Ook hier weer kijken we naar begeleidende symptomen om het passende middel toe te passen.

Bryonia: een stoelgang met groot volume die slechts met veel moeilijkheden lukt; er is prikkelbaarheid, hoofdpijn en een bruin beslagen tong. Het kindje ligt meestal muisstil, want elke beweging maakt het zieker.

Lycopodium: is vooral van toepassing als er zeer veel darmgassen zijn in de onderbuik.

Mercurius solubilis: vaalbleke huidskleur, het wit van de ogen is geelachtig, er is een overvloedige speekselproductie. De stoelgang is grijs-wit.

Nux vomica: zeer veel vruchteloze pogingen, rusteloze slaap en prikkelbaar overdag.

Opium (Papaver somniferum): de stoelgang is zeer hard en samengeklonterd; er is hoofdpijn, duizeligheid en sufheid; er is ook urineretentie (= niet kunnen plassen).

Plumbum metallicum: hardnekkige toestand van verstopping, donkere tot zwarte stoelgang die uit kleine ballen bestaat (ook schapenmest genaamd).

Podophyllum peltatum: bleke of kleikleurige stoelgang, dooraderd met groen. Een verstopping die volgt op een diarree; er is een prolapsus (naar buiten stuwing) van de anus; vaalbleke huidskleur; rusteloze slaap.

 

Sulfur: pijnlijk gezwollen buik; chronische constipatie.

Randopmerking: is het u ook al opgevallen dat er soms homeopathische middelen zijn die gebruikt worden voor tegengestelde symptomen zoals nu met Podophyllum. Hier zie je het enorm brede spectrum waarin een middel actief kan zijn. Alleen moeten symptomen en modaliteiten (verbetering of verergering) steeds kloppen bij de keuze van het juiste middel! Homeopathie is nooit ‘eenheidsworst’. Een homeopaat kijkt altijd naar de volledige persoon, en de keuze van het middel wordt volledig op alle persoonlijke symptomen van de patiënt gebaseerd.

Er is natuurlijk veel kans dat je een kleintje met constipatie perfect kunt helpen door meer fruit aan het menu toe te voegen. Een geschilde kiwi is lekker en stimuleert de darmen. Vanaf lagere school leeftijd is een goed gefermenteerde Komboecha aan een dosis van 3 x per dag 50 ml soms een veilig en onschuldig middel.

Geplaatst in Alle rubrieken, Huis- tuin- en keukenmiddeltjes en getagd met , , , , , , , , , , , , , , .