Homeopathische Remedies | Opium

Papaver somniferum ©Mark Nesbitt and Delwen Samuel
Opium poppy Papaver somniferum Field in Turkey, near Afyon, c. 1988 Credit: Mark Nesbitt and Delwen Samuel

Hubert Verhelst

 

Om over Opium het een en ander te vernemen, kunnen we best een kijkje gaan nemen in onze flora, want daar vinden we de plant beschreven waaraan wij het zo bekende euforicum (1) te danken hebben.

In de eerder beperkte familie van de Papaverachtigen of Papaveracea (een zeshondertal soorten) treffen wij het geslacht Papaver of Slaapbol aan, dat maar een een honderd soorten telt, die in de Noordelijke gematigde streken groeien, zes ervan in ons taalgebied en één buitenbeentje in Australië.

De plant die opium voortbrengt heet papaver somniferum (2) of Slaapbol. Als haar mooie bleekpaarse of witachtige bloemen uitgebloeid zijn is het vruchtbeginsel dat zich gevormd heeft, maar nog niet rijp is, met een kleverig wit melksap gevuld. Door een insnijding te maken in de zaaddoos vloeit het sap naar buiten, waar het door uitdrogen tot opium ingedikt wordt. terwijl de kleur van wit naar bruin of zelfs zwart verdonkert. Oogst men het melkksap niet, zodat de vrucht zich verder ontwikkelt, dan verdwijnt het uit de zaaddozen bij de vorming van oliehoudende zaden. Deze kunnen dan op hun beurt worden verwerkt tot en olie van hoge kwaliteit die vroeger als slaapmiddel dienstig was.

Adormiderachorreando.JPG

Materiële dosis: Een gevaarlijk goedje

Opium is een van de meest ingewikkelde substanties die onze materia medica kent. Talrijke geneesmiddelen worden eruit vervaardigt. De voornaamste zijn:

  • morfine,
  • codeïne
  • apomorfine
  • noscapine
  • thebaïne
  • papaverine

Het dikwijls fatale nadeel van opium is zijn uitgesproken verslavend effect door morfine en codeïne.

Velen die het middel voorgeschreven kregen zijn eraan ten onder gegaan.

Allopathisch opium
Wordt in hoofdzaak aanbevolen om zijn pijnstillende en kalmerende eigenschappen, ook wel eens tegen diarrhee. Eigenlijk zou men bij het toedienen van deze materiële doses beter over verdoving spreken, want de patiënt wordt in feite tijdelijk “geliquideerd” zodat hij zijn moeilijkheden of kwaal niet meer kan waarnemen.

Welke is nu de mogelijke uitwerking van een grotere dosis?

Eerst veroorzaakt opium een grotere bloedtoevoer naar de hersenen. Aldus ontstaat een periode van grote geestelijke opwinding, met of zonder delirium (3) en zonder verwardheid met een zintuiglijke overgevoeligheid die vooral het gehoor treft, een droogtegevoel in de keel en dorst. Nadien evolueert dit stadium naar een toestand van depressie, door het afnemen van de hersenfuncties. Er ontstaat slaperigheid, vernauwing van de pupillen, vertraging van de polsslag en van de ademhaling, die tot verstikking kan leiden.

“Eigenlijk zou men bij het toedienen van deze materiële doses beter over verdoving spreken.”

Save

Save

Save

Save

Save

Save


“Dat tegengestelde ziektesymptomen met éénzelfde geneesmiddel kunnen bestreden worden,
lijkt soms onwaarschijnlijk.

Toch is dit voor Opium het geval.”

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Homeopathisch Opium: een waardevol geneesmiddel

Homeopathisch toegediend kan Opium, zonder kans op giftigheid of verslavend effect, wonderen doen. Zo kan onder bepaalde omstandigheden, een maanden of jaren durende constipatie er mee genezen worden. Net zoals “luie darmen” kan ook een “luie blaas” er gunstig op reageren, of de patiënt die last heeft van incontinentie en ongemerkt urine verliest. Een andere vorm van atonie of verslappingstoestand van de weefsels brengt soms met zich mee, dat de zieke schijnbaar op geen enkel aangewezen geneesmiddel reageert. Ook in dergelijk geval is Opium wel eens de redder.

Een angstig kind, opgeschrikt door het zien van een onbekende en de zuigeling van een een moeder  die een plotse angst doorstond, worden uit een kramptoestand met luidkeels schreeuwen genezen na een kortstondige homeopathische opiumbehandeling.

Ten slotte is de toediening van dit geneesmiddel in overweging te nemen bij alle aandoeningen, die pepaard gaan met uitgesproken slaperigheid en zonder pijn.

Dat tegengestelde ziektesymptomen met éénzelfde geneesmiddel kunnen bestreden worden, lijkt soms onwaarschijnlijk. Toch is dit voor Opium (en menig ander homeopathisch middel) het geval. Het helpt zowel bij diarrhee als bij constipatie, bij grote geestelijke opwinding, als bij algemene atonie.

De vaklui spreken in dit geval over een primair of secondair effect.

Voor Opium geldt, zoals voor elk homeopathisch geneesmiddel, dat de homeopaat na grondig bestuderen van zijn patiënt bepaalt welk het genezend en aan de ziekte gelijksoortig middel wordt.

(1) Euforicum: Susbtantie die een gevoel van gelukzaligheid geeft,
(2) Somniferum: (Lat.) slaapwekkend
(3) delirium: bewustzijnstoornis t.g.v. lichamelijke aandoening; vergiftiging of onthouding van middelen.

Geplaatst in Alle rubrieken, Geen, Homeopathische Remedies, Planten, Polychresten en getagd met , , , , , , , , , , , , , , .