Homeopathische Remedies | Belladonna

By BerndH (Own work) [CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons

Dr. Patrick Rogiers

 

Atropa belladonna of Wolfskers is een plant die behoort tot de familie der Nachtschaden, samen met Hyoscyamus niger, Datura Stramonium, Capsicum, Lycopersicum (de tomaat)Mandragora, Tabacum en de aardappel.

De plant komt voor in schaduwrijke bossen van het heuvelland tot het subalpine gebied in Europa. Alle plantendelen zijn uiterst giftig, bij de verwerking ervan moet men vooral ogen en handen beschermen. Heksten en tovenaars maakten daar in de middeleeuwen gretig gebruik van. Misschien daardoor werden deze geneesmiddelen pas in 1809 opgenomen in de Londense pharmacopee.

In de allopathie gebruikt men de atropine uit deze plant om het parasympathisch zenuwstelsel te remmen. Het autonome zenuwstelsel beslaat doorheen het gehele lichaam twee werkingsgebieden:
- dat van de nervus sympathicus en
- van de nervus parasympathicus
die in hoofdzaak een aan elkaar tegengestelde werking hebben en in normale toestand elkaar in evenwicht houden. Het autonome of vegetatieve zenuwstelsel is dat gedeelte dat de onwillekeurig functionerende organen verzorgt (spijsvertering, bloedsomloop, ademhaling, stofwisseling, endocriene klieren, enz.) Er zijn intensieve verbindingen met het centrale en het perifere zenuwstelsel. Atropine wordt gebruikt bij hartstilstand en bij zeer lage polsslag. Het remt verder (overdreven) speeksel- en zweetsecretie en veroorzaakt zo een droge mond, droge huid en slijmvliezen. Het kan constipatie en urineretentie veroorzaken, de urineproductie is gering, donker en troebel. Atropine veroorzaakt ook pupildilatatie.

Belladonna

Homeopathisch gebruik:

Belladonna is het middel dat aangewezen is bij talrijke gevallen van hoofdpijn. Deze pijn kan kloppend zijn en zit meestal rechts, komt plots op en verdwijnt even plots. Belladonnahoofdpijn kan stekend zijn ter hoogte van het voorhoofd en verergeren door schokken. De pijn dan de patiënt gek maken en verbetert door te liggen in een donkere kamer. Ook rusten in een half zittende houding kan helpen. De hoofdpijn kan ontstaan door koude lucht, haren wassen of knippen.

Een ander frequent hoofdpijnmiddel is Gelsemium. Hier verbeteren alle klachten door te plassen. Ook deze hoofdpijn kan de patiënt gek maken en kan hier vanuit de nek komen.

Ook bij Silicea kan de hoofdpijn vanuit de nek komen.

Nog een ander hoofdpijnmiddel is Glonoinum dat kloppend van karakter kan zijn en gebruikt wordt ter preventie van apoplexy (beroerte) evenals Lachesis.

Belladonna is ook een remedie ter behandeling van acute buikpijn, deze komt plots op en verergert door lichte aanraking. Het is net als Bryonia een groot middel ter behandeling van appendicitis. Bij Belladonna verergert de pijn door zachte aanraking en door schokken, bij Bryonia verbetert de pijn door stilliggen en door harde druk. Bryonia kan door elke beweging verergeren.

Hahnemann gebruikte Belladonna ter behandeling en preventie van roodvonk. Het is ook een groot middel van keelontstekingen. Deze zitten meestal aan de rechter kant net als bij Lycopodium en Mercurius iodatus flavus. Een ander middel dat frequent is aangewezen bij keelpijn is Baryta carbonica. Bij dit middel zijn de amandelen opgezwollen en aan de buitenkant zjin er klieren voelbaar. Baryta carbonica is ook een middel van elephantiasis (opzwellen van de benen door gebrekkige lymfeafvoer), net als Berberis. Baryta carbonica is een groot middel ter behandeling van het lymfesysteem evenals de andere Baryta's.  Baryta muriatica, Baryta iodata en Baryta aceticum.

“Typisch voor alle Belladonna-klachten  is de hevigheid van de aanvallen of van het gedrag, alsook het plots opkomen van koorts en het plots verdwijnen van klachten.”

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Belladonna bij het kind (en de volwassene):

Belladonna is een middel dat we frequent terugvinden bij kinderen. Deze kinderen verliezen vaak onvrijwillig urine en stoelgang in bed en ze hangen graag de clown uit. Het komt in aanmerking voor koortstoestanden met warm hoofd en koude ledematen.

Belladonna is het eerste middel dat in aanmerking komt bij een rechtszijdige ontsteking. Andere middelen die geïndiceerd zijn bij oorontstekingen zijn Pulsatilla, Silicea en Elaps. Zit de oorontsteking links, dan is Graphites de eerste keus.  Ook Lachesis is een links-zijdig middel, net als Thuja, Phosporus, Rhux toxicodendron en Mercurius iodatus rubrum.

Belladonna kan tijdens de koorts stuipen doen die plots beginnen. Het gezicht is dan rood of blauwachtig rood of afwisselend rood en bleek. (Ter vergelijking: bij Aconitum met koorts is het gelaat rood bij liggen en wordt bleek bij rechtzitten). Belladonna is ook een middel ter behandeling van epilepsie net als Veratrum album, Stramonium, Hyoscyamus en nog vele andere. Belladonna is het eerste middel ter behandeling van status epilepticus als de koortsstuipen of epilepsie-stuipen langer aanhouden dan 15 minuten. Belladonna is ook een middel ter behandeling van hypertensie en hypertensie crisissen (aanvallen van hoge bloeddruk) evenals Aconitum, Glonoinum en Lachesis.

Typisch voor alle Belladonna-klachten  is de hevigheid van de aanvallen of van het gedracht, alsook het plots opkomen van koorts en het plots verdwijnen van klachten (pijn, jeuk, koorts, zweten of stijging van de bloeddruk). De ontstoken delen zijn rood en stralen warmte af. De inwendige pijnen kunnen brandend zijn.

Belladonna is ook een middel ter behandeling van gedragsstoornissen. Zo is het Belladonnakind een rumoerig rusteloos kind dat veel lawaai maakt, hevig en agressief kan zijn met slaan, bijten, schoppen, scheuren en spuwen. Het middel kan gebruikt worden bij hyperkinetische kinderen. Zij praten met luide stem en gooien met dingen naar personen die hen beledigen, net als Straphysagria. Ze zijn koppig, twistziek, brutaal en uitdagend. Hun wild gedrag kan zelfs leiden tot bewustzijnsverlies. Soms is er tendens tot dansen, zingen, lachen of fluiten. Ze zijn als een engel as ze in orde zijn, als een duivel als ze ziek zijn.

Twee andere middelen met deze kenmerken zijn Hysocyamus en Stramonium. Belladonna is meestal kouwelijk, net als Stramonium. Bij koortstoestanden straalt Belladonna de warmte op u af. Het kan ook het acute middel zijn als de chronische constitutie Calcarea carbonica, Hyoscyamus, Tuberculinum of Stramonium is.

Denk aan Belladonna indien het normale constitutiemiddel Calcarea carbonica is en het kind/de volwassene agressief (en wild) wordt. Voor Stramonium is kenmerkend de angst en de agressiviteit. Voor Hyoscyamus, de seksualiteit, de agressiviteit en het egoisme. Voor Belladonna het hevige gedrag kenmerkend. Het is de hevigheid in alles die aanleiding geeft tot de agressiviteit.

Belladonna is net als Cannabis indica, Agaricus, Hyoscyamus, Stramonium en Lachesis een heel groot delusiemiddel. Ze zitten vol met wanen, soms reageren ze niet op de buitenwereld, alles is gigantisch. Ze hebben het gedacht dat ze tovenaars zijn en alles kunnen, net als Cuprum. In hun hallucinaties zien ze monsters of afschuwelijke gezichten. Ze dromen dat ze ergens af vallen of over reuzen. In zijn delirium kan Belladonna heel wild zijn, naast de pot plassen, proberen te ontsnappen of zich te verbergen uit angst. Ze verbergen ook voorwerpen.

Belladonna heeft angst van dieren, van honden, voor water. van het donker, van de dood, van lawaai. Ze kunnen pyromaan worden, of heel luid en sardonisch lachen. Ze praten, tandenknarsen en stampen in de slaap Ze kunnen wakker worden van nachtmerries. Voor de behandeling van slapeloosheid bij pasgeborenen heeft de homeopaat de keus tussen Belladonna, Carcinosinum, Medorrhinum, Aconitum, Coffea, Natrium sulfuricum enz.

Al de Solanaceae bevatten koper waardoor ze een aantal gelijkaardige symptomen hebben als Cuprum. Ook Nux vomica en Nux moschata bevatten koper. Nux vomica is de remedie ter behandeling van krampen, net als Cuprum. Denk aan Cuprum bij een patiënt die zich aandient met krampen. Indien deze krampen zich situeren in de hersenen, dan spreekt men van convulsies. Nux vomica is ook een middel ter behandeling van convulsies tijdens de koorts.

Fysische kenmerken van Belladonna:

Grote glanzende ogen, met gedilateerde pupillen. Kloppende halsslagaders. Overgevoeligheid van alle zintuigen. De pijnen zijn kloppend, scherp, snijdend of schietend.

Spasmen en spierschokken. Gevoel van samensnoering om het even waar in het lichaam, net als Coccus cacti.. Hevige hartkloppingen, soms gepaard gaand met onderbroken ademhaling.

Voedselvoorkeur: Ze verkiezen eerder koude dan warme dranken, limonade van citroen. Grote behoefte aan koud water dat opgedronken wordt in kleine teugjes. Voedselafkeer: warm voedsel, vlees en melk.

Kenmerkend is ook de droogte van de slijmvliezen. Zo kunnen een droge mond hebben zonder dorst. Belladonna kan rusteloos zijn. Scheelzien (strabismus) komt ook soms voor. Kouwelijkheid en rechtszijdigheid.

Modaliteiten:

Belladonna kan niet tegen de warmte en niet tegen de zon. ze krijgen hoofdpijn van de zon. Ook tocht aan het hoofd kan een hoofdpijnaanval uitlokken. Verslechtert bij kijken naar spiegelende voorwerpen of stromend water, zoals Lyssinum en Stramonium.

Ze verergeren door schokken, door zachte aanraking. Ze verbetern door lichte bedekking, achterover buigen, rusten in half zittende positie of door met het hoofd ergens tegenaan te leunen.

Bronnen
  • Tinus Smits Practical materia medica for the consulting room
  • Materia medica van Boericke en Phatak, vertaald door Frans Vermeulen uitgeverij Elmar.
  • Dr. Filip Degroote: Notes on Miasm, Hereditiy and Remedy Interaction
  • Coëlho: Zakwoordenboek der geneeskunde
  • Gemeeskruiden van Staryen Jirasek, uitg. Omega Boek Productions, Amsterdam
  • Het grote kruidenboek van R.E: Schultes, uitg. Zomer & Keuning, Ede

   Meer Homeopathische Remedies

HB 35/97-11

Geplaatst in Alle rubrieken, Homeopathische Remedies, Planten, Polychresten en getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .