Drs. R.E. Boerekamp

Xianne de rottweiler met gewrichtsproblemen

 

Xianne de rottweilerIk krijg een spoedgeval in mijn diergeneeskundige praktijk: een hond heeft dringend zorgen nodig. Dit is de casus (het geval) van Xianne. Ze is een lieve, zwarte Rottweiler en ze is nog toegeeflijker dan een blonde retriever. Ze is geboren in december 1998. Verlies van persoonlijkheid en genetische predispositie (voorbeschiktheid) hebben bij haar geleid tot een organische destructie tot in het bot. Een diagnose van polyartritis (gewrichtsontstekingen in meerdere gewrichten), arthrosis (gewrichtssleet) en dysplasie (abnormale vorming en groei van heupgewrichten) werd bij haar reeds op jeugdige leeftijd gesteld door de bezochte collega’s.

Uit deze casus blijkt dat er congenitale verzwakking is door verkeerde inzichten in het kweken. Ook toont het geval aan dat een gezond gezag van de meester, een leiderschap bevorderend is in alle gevallen en daartegenover een flauwe maar lieve beschermende houding van de eigenaar van de hond de kansen op genezing vermindert. Een hond heeft nood aan een meester die hem opdrachten geeft: hij wil de wederkerige vriendelijkheid “verdienen” Hahnemann ook zegt dat alleen “de verdienste” de individuen redt van onomkeerbare “metastasen” of degeneratieve laesionele (met letsel gepaard gaand) ziekten. Na de eerste homeopathische behandeling en een heleboel nieuwe maatregelen in zijn dagelijks leven was de hond zeer goed vooruitgeholpen.

’s Morgens om 07.00 uur rinkelt mijn telefoon en de heer D., eigenaar van Xianne, is in paniek. ”Mogen we direct komen want we hebben de ganse nacht niet geslapen doordat Xianne sinds gisteravond hervallen is. Ze kon niet opstaan voor haar laatste avondwandeling, deze keer is het haar linker heup die zo pijn doet, vorige keer was het haar rechterbeen dat pijnlijk was. Ik heb bij haar geslapen in de living, ze kon niet bewegen van de pijn zonder stilletjes te janken”. De mensen komen direct naar de consultatie gereden en ze bellen aan de deur met de vraag “ wilt u meekomen om de hond uit de auto te halen?”.  Zo gevraagd, zo gedaan… De hond is bang maar lief en zacht van karakter. Ze stapt tot in de onderzoekskamer … 100 m met trappen en alles, altijd op drie poten. Het aanraken van de heup en het bewegen van de heup doen pijn. Crepitaties (Kraken bij het bewegen van botten door reuma, arthrose, botbreuk, etc.) worden gevoeld wanneer de knie van de hond wordt gemanipuleerd. Volgende vragen worden gesteld: wat is er gisteren gebeurd en hoe is het gegaan sinds het vorige bezoek?

“ We hebben alles gedaan wat U zei, Dr.. En het ging onmiddellijk beter. Ze was heel blij met de frisse voedingsregels. Elke dag is het feest. Mijn vrouw en ik hebben er plezier in om eten voor haar klaar te maken en vooral om het haar te geven. Iedereen thuis geniet ervan. We zijn ook weer gaan wandelen, en altijd aan de korte leiband zoals u zei. We hebben aanvaard dat ze mankte in het begin van de wandeling, we hebben haar moeten verplichten om op te staan. Na een inspanning en een opwarming werd ze telkens beter. Het was hard voor ons maar goed voor haar. Mijn vrouw kan dat beter dan ik. De hond ook, ondervond dat te lange platte rust haar gewrichten deed roesten en dat regelmatige beweging deugd deed. In minder dan een week kon ze weer spelen en schoot ze als een pijl uit een boog naar de ballen en de stokken. Ze heeft nooit meer gemankt tot gisteren. Waarom nu ineens deze herval, alles ging zo vlot?” Wat is er vorige week gebeurd? Verdroeg ze de warmte niet, de temperatuurwisselingen, bent u op reis geweest, hebt u een papegaai gekocht, hebt u weer brokken gemaakt door brokjes te kopen?

“Niks daarvan, maar verleden maandag zijn we naar uw collega gegaan. Wij moesten haar weer vaccineren, we kregen een brief van de collega. Ik weet dat u er tegen bent. Maar uw collega’s zijn er allemaal voor en ook onze hele vriendenkring”. Welk vaccin kreeg ze toegediend ? “ V7, die tegen alles behalve razernij”.

Xianne de Rottweiler

Als ik klaar ben met de anamnese (het uitvragen van de eigenaars van de hond) kom ik tot de conclusie dat de enige oorzaak van het plotse hervallen van de klachten, het loslaten is van het leiderschap over de hond na de laatste vier maanden, waar de bazen echt een “gezond gezag” kweekten.

Plots door een dreigbrief om te vaccineren, verlaten ze het vertrouwen in de echte gezonde voorbehoedende levenshouding. Een commercieel vaccin kan geen “genees-middel” zijn maar een storende actie op de spontane en natuurlijke immuniteit of ingesteldheid van een levend wezen. Teveel tolerantie naar de commerciële wereld toe, door het geven van brokkenvoeding was al duidelijk een loslaten van de eeuwenoude gezonde levensmaatregelen en ook het blind geloof in de valse preventie met vaccinaties van de farmaceutische industrie hebben het nog wankelend gezondheidsevenwicht van de hond verbroken en zo zijn deze klachten teruggekomen. Deze niet ambachtelijke chemische middelen hebben het gezond verstand en de buitengewone gelukkige reacties van de hond overtroefd. Voor de rest, geen wolkje aan de hemel… en toch een hel op aarde. Ik geef biopsychologische uitleg en herhaal dezelfde remedie van het vorige bezoek omdat die vorige keer zo goed geholpen heeft. Verder masseer ik de hond energiek en spuit hem ook procaine in op de pijnplaats met de hoop op het secundumfenomeen van de neuraaltherapie.

Dezelfde dag gaat het met de hond reeds beter. Destijds, tijdens haar allereerste consult zag Xianne echt af van arthrose. De collega’s hebben de diagnose toen bevestigd met radiografieën. De diagnose luidde destijds lichte graadsdysplasie van beide heupen en osteoarthrose (sleet van het bot en kraakbeen) van de rechter elleboog. De ergste plaats van pijn was de rechter bil. Ze zette af en toe alleen het voorste van de tenen op de grond bij het gaan. Ze ondervond ook pijn in de linker bil. Ook de rechter schouder en elleboog waren pijnlijk bij het betasten en haar hals was stijf. Baarmoeder en eierstokken werden reeds op jonge leeftijd operatief verwijderd en ze werd ook reeds van een buikhernia geopereerd. Ook toen had ik geadviseerd te stoppen met de laatste professionele diergeneeskundige voeding, ze hadden al zoveel verschillende voedingen geprobeerd en zelfs ‘lam and r…’ verdroeg ze niet… Stop ermee en doe gewoon, natuurlijk, ambachtelijk; volg het gewone gezond verstand! Beweging aan de leiband, vooraleer haar los te laten: eerst stappen en daarna de vrije loop laten, en ook buiten de tuin wandelen. Vooral voeding geven met spelt en venkel tussen de groenten. Eigenhandig massage geven elke morgen en voor het rusten.

De remedie toen gegeven was Pulsatilla 30K. Ze kreeg Pulsatilla Pratensis wegens de volgende symptomen: meegaand en mild karakter met de bedoeling haar zinnetje te krijgen.

De symptomen zijn altijd anders: geen twee koude rillingen of stoelgangen of om het even welke aanvallen zijn gelijk. Het ene uur is ze heel goed en het volgende uur is ze heel ziek, dit is ogenschijnlijk heel contradictoir. Ze verbetert door langzaam wandelen in de open lucht.

Andere namen voor Pulsatilla zijn Wind flower en Weather cock (windhaan). Pulsatilla is ook nauwgezet en weent gemakkelijk als ze over haar klachten vertelt. De wetenschap moet dienen om gewetensvol de natuurfenomenen te verstaan en uit te leggen en niet om “onnatuurlijk” te gaan doen en uitvindingen op de markt te brengen die gemakkelijk maar ongehoord zijn. Als voorbeeld: alle culturen uit de vier windstreken konden herkauwers, koeien zowel als buffels gezond voederen; wanneer een wetenschapper zich heeft laten overhalen om een specifieke voeding voor koeien uit te dokteren werden de koeien “dol”, de verbruikers krijgen de “Kreutzveld-Jacob” ziekte en de wetenschappers die “het Prion” hebben uitgevonden, de Nobelprijs.

Een voeding moet nog steeds de natuurwetten volgen: (1) vers zijn, (2) varierend volgens de plaats waar men leeft en volgens het seizoen, (3) goed en evenwichtig samengesteld, (4) levend, dus niet gesteriliseerd noch door procedures als de microgolf of industriële UHT tot denaturatie herleid, (5) buiten de maaltijd kan de hond nog in het bos of park rauwe kost, insekten, spinnen, weekdieren en vitaminerijke uitwerpselen van graseters en knaagdieren vinden om de tekortkomingen te compenseren!

Leve een toffe wandeling en het gezond verstand.

HB78 / 09-10

Geplaatst in Alle rubrieken, Homeopathie en Dieren, Uit de Praktijk en getagd met , .