Het placebo-effect

693462_81533829

Dr. Tine Cocquyt

Het placebo-effect

Homeopathisch Bekeken is online gegaan. Nieuwe tools voor nieuwe tijden, zo hopen we meer mensen te bereiken en kan homeopathie weer op de kaart gezet worden en misschien ook op de agenda van het Departement Gezondheidszorg.

 

 

Een goedkope, niet-toxische geneeswijze, wie zou er niet van dromen?

Maar voorlopig waait er nog geen gunstige wind op beleidsniveau. Het nieuwe jaar is goed begonnen…in de eerste werkweek kreeg ik al een medisch-elektronische nieuwsbrief waarin homeopathie weer maar eens belachelijk gemaakt werd:

‘Als mensen homeopathie nemen krijgen ze het gevoel te beteren, maar echt genezen doen ze niet want het is slechts een placebo-effect.’ En dat placebo-effect is er omdat de homeopaten zo vriendelijk en luisterbereid zijn naar hun patiënten toe, zegt dit artikel. Bedoelen ze dan dat de behandelingen van de gewone huisartsen niet zo goed werken als homeopathie omdat zij niet vriendelijk en luisterbereid zijn?

Komaan zeg, er zijn zoveel goede huisartsen die zich 100% met de glimlach voor hun patiënten inzetten en steeds een luisterend oor hebben. De meeste Belgen zijn tevreden over hun huisarts zeggen de enquêtes. Toch zijn er mensen die zich, ten einde raad na vele behandelingen van vriendelijke artsen, wenden tot homeopathie en beter worden.

Onlangs belde een homeopathische collega mij op voor het dossier van een dame die ik ooit éénmaal heb gezien. Ze was zoveel beter geworden met mijn homeopathisch middel maar wenste liever niet bij mij terug te komen omdat het niet ‘klikte’. Mijn collega ging dezelfde behandeling voortzetten, die zo goed had gewerkt ondanks het slechte contact. Waar zat dan het placebo effect? Op het online medische artikel werd veel gereageerd, voornamelijk door collega’s die zich tegen homeopathie uitspraken.

Eén reactie van een vrouwelijke arts viel me op. Ze schreef dat ze in haar menopauze zat en verschrikkelijke bloedingen had, geen enkele behandeling had tot dan toe geholpenen haar gynaecoloog zag geen andere oplossing dan de baarmoeder te verwijderen. Toen raadde een bevriende apotheker haar aan homeopathische bolletjes te nemen en het bloeden stopte onmiddellijk en voorgoed.

Natuurlijk kwamen er online negatieve commentaren van andere artsen die haar niet wilden geloven, maar wat er ook van is, een fantastisch werkend ‘placebo’ heeft hier een zware operatie vermeden. Een ‘vriendelijke’ homeopaat kwam er zelfs niet aan te pas, de apotheker had gewoon zijn schuif met homeopathie opengetrokken en het gepaste middel eruit gehaald. Volgens de tegenstanders kan homeopathie niet werken omdat het te sterk verdund is en er ‘niets’ inzit.

Nochtans, voor jonge meisjes met overvloedige en pijnlijke maandstonden en voor vrouwen in de menopauze die soms al maanden bloeden, hebben middelen zoals ‘Sabina’ en een aantal slangenmiddelen al wonderen gedaan…gelukkig in een homeopathische verdunning waar ‘niets’ inzit anders zouden ze giftig zijn!

Geplaatst in Alle rubrieken, Uit de Praktijk en getagd met .