Omdat veel van onze lezers geen facebook account hebben, publiceren wij deze brief integraal op onze site.

15 juni 2020, 12:35 

Lieve fans en anderen. 
 
Dit is best wel een heel lang verhaal. Maar er moet mij iets van het hart. 
Waar ik verdrietig van word.
 
Onze minister van WVS heeft nog niet zo lang geleden voor de zoveelste keer verklaard dat de 1,5 meter-samenleving en dus het verbod op evenementen en op onze concerten pas wordt opgeheven als er een vaccin is tegen het coronavirus. Voor soortgelijke RNA-virussen, zoals ook Ebola en HIV is er echter nog nooit een vaccin gevonden, men zoekt er al zo goed als 40 jaar naar. Dat vertelt hij er niet bij. Of zou hij het niet weten?
Volgens mijn buurman, die boer is, duurt het in de veehouderij 5 jaar voor een vaccin, getest op dieren, veilig wordt verklaard. Zal het dan bij mensen sneller kunnen?
Al bij het begin van de epidemie kondigde Rutte het ‘nieuwe normaal’ aan, wat ik gezien het tijdstip nogal vreemd vond. Nu vraagt hij de jeugd te helpen deze 1,5 meter-samenleving vorm te geven, omdat dat hun toekomst is, zegt hij er bij. Hij doet dat juist nu het lijkt alsof de epidemie zo goed als voorbij is. Wat bezielt hem?
Ik zou het graag willen weten.
Gaan onze kinderen en kleinkinderen inderdaad zo’n permanente 1,5 meter-toekomst tegemoet?
En dat alles vanwege een griepepidemie die niet dodelijker is dan andere griepepidemieën van de afgelopen jaren?
Immers, volgens het RIVM zijn er in de periode 2014 t/m 2018 in Nederland door 4 jaarlijkse griepepidemieën in totaal 33.019 mensen zijn gestorven. Dat is gemiddeld 8.254 griepslachtoffers per jaar. Daar zijn we nu nog lang niet aan toe.
Dat zou natuurlijk kunnen komen door de lockdown.

 

Om dat te onderzoeken combineerde ik twee tabellen uit De Volkskrant (jullie weten misschien dat ik van cijfers hou en vroeger biologie en organische scheikunde heb gestudeerd) en zo kwam ik achter dat de landen die niet gekozen hebben voor een strenge lockdown, zoals Zweden, er helemaal niet zo slecht vanaf komen als wordt beweerd, integendeel. Een handjevol landen die zo goed als geen lockdownmaatregelen namen, die scholen openlieten, waar geen 1,5 meter-samenleving is en evenementen gewoon doorgaan, steken daar nog veel gunstiger bij af: Wit-Rusland: 269 coronadoden, Nicaragua 46, Taiwan 7, Burundi 1.

En dan Nederland: lockdown en aantal coronadoden 6.013. (Cijfers De Volkskrant, bijgewerkt t/m 8 juni.) 
Ik was geschokt toen ik zag hoe weinig coronadoden er zijn in de landen zonder lockdown. Het lijkt erop dat de lockdown helemaal niet heeft geholpen, integendeel. 
 
De conclusie kan niet anders zijn dan dat corona, hoe akelig de ziekte ook is, met en zonder lockdown niet meer dodelijke slachtoffers eist dan andere recente griepepidemieën. Waarom houdt onze regering dan toch zo star vast aan die verschrikkelijke 1,5 meter-samenleving?
Ik kan het niet geloven. Geen feesten meer, geen carnaval, geen festivals, geen popconcerten, geen voetbalwedstrijden. En moet onze politie dat echt allemaal op naleving gaan controleren, zoals die arme agenten die mensen in hun woning moesten arresteren omdat ze door het raam van het verpleeghuis te dicht bij hun oude moeder waren gekomen. Ik zag het schokkende filmpje. Daar word ik dus verdrietig van.
En ja, geloof het of niet, als je een feestje geeft, heb je kans dat de politie met loeiende sirenes op de stoep staat, zoals in Borne (Twente) gebeurde. Het ging om een borrel drinken na het werk. Alle tien betrokkenen worden vervolgd. Ja, vervolgd.
Dat is wat het beleid van onze regering met ons en ons land doet. Willen wij in zo’n land leven?
 
Wij wilden 75 jaar bevrijding vieren, waar velen hun leven voor hebben gegeven, en toen waren we ineens minder vrij dan we in al die 75 jaar ooit geweest zijn. Als je te dicht op je vrienden loopt of met z’n drieën in een auto zit en niet samen tot een huishouden behoort, word je beboet en krijg je een strafblad, want het is geen simpele overtreding, maar een misdrijf, een strafbaar feit. Als je met je collega’s een borrel drinkt word je vervolgd.
We moeten ineens weer bang zijn om aangegeven te worden door buren of voorbijgangers die dat kunnen doen via een door de regering ingestelde kliklijn. Hoe lang was het ook weer geleden dat dat voor het laatst gebeurde? Juist: 75 jaar.
Ouderen worden opgesloten, mogen niet meer bezocht en geknuffeld worden, velen sterven van en in eenzaamheid.
Mensen blijven ook zelf uit angst op hun kamertje zitten, durven niet meer naar buiten. Ik ken er heel wat. Dat is wat de angst met ze heeft gedaan. 
Vele kleine bedrijven gaan failliet. De horeca, theaters, concertzalen, moeten zich in allerlei bochten wringen om te voldoen aan de 1,5 meter. Mensen worden ontslagen, raken hun baan kwijt. De coronacrisis leidt tot werkeloosheid, huiselijk geweld, schulden, depressies, suïcide. Het gebeurt allemaal. Kijk maar om je heen.
Waarom, waarom offert de minister-president de vrijheid, het geluk en de levens van zoveel van zijn eigen onderdanen op om een idee-fixe in stand te houden, namelijk dat deze epidemie vele malen dodelijker is dan een gewone griepepidemie, terwijl alle bovengenoemde cijfers ons simpelweg vertellen dat dat niet zo is? Kijk naar de landen die geen of minder maatregelen namen. Als daar nu veel meer slachtoffers waren gevallen… Het tegendeel is waar. 
Durven wij ons af te vragen of het middel misschien erger is dan de kwaal? Volgens Michaéla Schippers, Professor aan de Erasmus Universiteit, Rotterdam, is er is geen wetenschappelijk bewijs dat de lockdown helpt, integendeel, zijn er wetenschappelijke bewijzen dat het middel inderdaad vele malen erger is dan de kwaal.
Maar nee, onze regering weet van geen wijken.
Ik word er intens verdrietig van.
 
En wat ik het ergste vind: de media laten geen enkel kritisch geluid horen. Zelfs NRC en De Volkskrant, toch in het verleden onze ‘kwaliteitskranten’ geven foutieve, misleidende en tendentieuze informatie en dat zeg ik niet zomaar. Kritische wetenschappers worden uit de kranten en van de TV geweerd, krijgen geen platform. Waarom niet?
Nee, elke dag worden op TV, in de kranten en elk uur op de radio, het aantal ziekenhuisopnames en het aantal coronadoden gemeld. Als ze dat ook zouden doen met kanker en hart- en vaatziekten …
Ik denk dat het zo creëren van angst een enorme invloed heeft gehad op de druk in de zorg. In andere jaren kreeg ik griep en bleef ik met 39.5 gewoon in bed liggen tot het over was. Nu was er bij het begin van de griepuitbraak al zo’n angst gecreëerd, dat iedereen met 39,5 naar de dokter rende en werd doorgestuurd naar het ziekenhuis, omdat het wel eens corona kon zijn. Er was dus een run op de ziekenhuizen met opnames en testen etc. etc. en alle gevolgen van dien.
 
Mijn eigen huisarts genas 10 zieke mensen, die wegens overbezetting niet meer in het ziekenhuis konden worden opgenomen, met onder andere een middel dat al meer dan 40 jaar dagelijks wordt voorgeschreven aan mensen met reuma en ook als jij en ik naar de tropen gaan tegen de malaria. Alle 10 waren na 4 dagen genezen. Kosten 15 euro. Hij maakte het wereldkundig en werd de volgende dag door de Inspectie gesommeerd zijn behandelingen per direct te staken. Een patiënt die hij nog had willen behandelen, overleed. Het middel is inmiddels voor deze toepassing verboden. Miljoenen doses, nog nooit iemand aan gestorven. Nu het coronazieken geneest is het ineens gevaarlijk. De minister noemde de handelswijze van mijn huisarts: kwakzalverij. Dus iemand die alleen maar een opleiding heeft gevolgd tot leerkracht in het basisonderwijs en schoolleider primair onderwijs, jawel, onze eigen minister van Volksgezondheid, beschuldigt iemand, die negen jaar heeft gestudeerd voor huisarts en jaren in Afrika met gevaar voor eigen leven zieke mensen heeft behandeld, van kwakzalverij? Ik word niet snel kwaad, dat is niet goed voor mijn bloeddruk, maar hier werd ik dus heel erg kwaad over. Waar haalt deze man de euvele moed vandaan? Wat bezielt hem? Wat bezielt deze regering? Wat bezielt onze kwaliteitsmedia?
Ik zou het dolgraag willen weten. 
 
Kennelijk is het de bedoeling dat we wachten op en smachten naar het verlossende vaccin, ook al is het niet veilig getest. Waarom? Heeft de regering misschien al een deal gesloten om vaccins af te nemen, zoals in 2009, toen de toenmalige minister van Volksgezondheid op advies van de Gezondheidsraad 34 miljoen vaccins a 7,20 per stuk kocht tegen de Mexicaanse griep, dat is 244 miljoen euro, opgebracht door de belastingbetalers? In die Gezondheidsraad zat ook viroloog Ab Osterhaus, die later in opspraak kwam wegens zijn belang in het door hem zelf opgerichte bedrijf Viroclinics, dat het vaccin tegen de Mexicaanse griep mede ontwikkelde. Jawel, dezelfde man die nu in alle gerespecteerde TV programma’s een o zo welkome gast is en opnieuw zijn zegje mag doen. 
Het merendeel van die in 2009 aangeschafte vaccins werd trouwens vernietigd (over kapitaalvernietiging gesproken) toen bleek dat er voor niets paniek gezaaid was en mensen bovendien ernstig ziek waren geworden na de vaccinatie. Het Ministerie trok nog eens 5 miljoen euro uit als schadevergoeding voor de slachtoffers. 
Als dat ons straks ook nog te wachten staat…
Viroclinics bestaat overigens nog steeds en is wereldwijd markleider in services aan farmaceutische bedrijven en ontwikkelaars van vaccins. En, alweer jawel, is momenteel bezig mede een vaccin te ontwikkelen tegen Covid-19. 
Is de geschiedenis zich misschien aan het herhalen? 
Hoe dan ook, tot dat volgens onze minister verlossende moment van (gedwongen?) vaccinatie worden wij in angst gehouden en zijn wij een aantal belangrijke burgerrechten kwijt. Gelukkig heeft de Nederlandse Orde van Advocaten vorige week gesteld dat de coronamaatregelen niet in een democratische samenleving thuishoren. Maar tot nu toe berichten onze kwaliteitskranten, NRC, De Volkskrant, daar niets over. Waarom niet? Ik zou het graag willen weten.
 
Waarom ik nu dit schrijf. De regering wil via een spoedwet een blijvende 1,5 meter-samenleving realiseren. De 1,5 meter-regeling krijgt dan een officiële wettelijke status en zou al 1 juli in werking moeten treden en een jaar geldig zijn, maar dat kan dan weer steeds verlengd worden. Behalve de Orde van Advocaten heeft ook de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden ernstige kritiek op de gang van zaken. 
 
Als jullie ook niet willen dat onze kinderen en kleinkinderen zo’n toekomst tegemoet gaan, kijk dan even naar de twee onderstaande links. Het zijn petities. Als je wilt kun je ze ondertekenen. Ik heb het al gedaan. 
 
Ik kan helaas niet ingaan op al jullie reacties. Dank je wel dat jullie dit gelezen hebben. Dat doet me goed. Ik wilde mijn hart luchten en jullie daar deelgenoot van maken. Ik ben niet bang voor de consequenties. We hebben 75 jaar in een vrij land geleefd, mijn eigen ouders hebben daar met gevaar voor eigen leven voor gevochten en ik zou die traditie graag in ere willen houden.
 
Nog even dit: blijf lief voor je medemensen, ook al hebben ze een andere mening. Laten we met z’n allen deze mooie lieve aarde en haar bewoners geven wat ze verdienen: respect en compassie.
 
Nu ga ik een liedje zingen.
 
de naakte waarheid strompelt voort
van huis en haard verjaagd
zo rammelt zij aan elke poort
maar geen mens die haar verdraagt
nee geen mens die haar verdraagt
mocht jij haar ooit ontmoeten
vertel haar dan hoe ik haar mis
dansend op haar blote voeten
zoals zij mij het liefste is
zoals zij mij het liefste is
 
Ernst Jansz

 

VOOR DE FACT CHECKERS

 
2e alinea 
RIVM monitoring sterftecijfers:
 
6e alinea
Michaéla Schippers, Professor Behaviour and Performance Management Erasmus Universiteit, Rotterdam:
 
9e alinea
Het middel is Hydroxychloroquine, HCQ. Het werkt alleen in combinatie met zink. HCQ is de ionofoor, die het zink door het celmembraan in de cel brengt, waar het (Zink) de replicatie van het RNA-virus verhindert. Zie het onderzoek door 6 Nederlandse wetenschappers, gepubliceerd in The National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21079686/
Kortom, zoals mijn huisarts zegt: zonder zink werkt het (HCQ) niet.
 
Foto: Luna Jansz
 
 

Lees alle artikels over het onderwerp