Dossier Voeding | Gesprek met een Mayrarts

Dr. Tine Cocquyt, arts-homeopaat  spreekt met Dr Ignace (Ishai) Van Eeckhout

Mayrarts Dr. Ignace Van Eeckhout

Dr, Ignace (Ishai) Van Eeckhout
Mayrarts en Trainer Persoonlijke Ontwikkeling,
Gezondheidscoach

Diabetes type II kan volgens mij genezen.

Onlangs ontmoette ik Dr Ignace (Ishai) Van Eeckhout, Mayrarts. De Mayrkuur is ontwikkeld door de Oostenrijkse arts Dr. Mayr (1875-1965) als een manier om het lichaam te ontgiften onder begeleiding van artsen die de opleiding in Oostenrijk gevolgd hebben.

Dr. Ignace Van Eeckhout (Ishai):

Ik volgde de opleiding tot Mayrarts in 1981 bij Dr Rauch in Oostenrijk. Dat was een openbaring voor mij, ik had voor de eerste keer het gevoel ‘dit werkt, dit is geneeskunde’. Het is efficiënt, helend, zet uw leven weer op de rails.

De opleiding bestond er uit dat je zelf drie maal twee weken een vastenkuur deed. Ondertussen werd je opgeleid in de diagnostiek volgens Mayr, waarbij je met je zintuigen het lichaam leert scannen/lezen. Na elke twee weken volgde een toets in de groep. Enkel reguliere artsen mogen er aan deelnemen.

Als kind had ik chronische mastoïditis (ontsteking van het uitstekend bot achter het oor). Door de eerste kuur was die zo goed als verdwenen, alle ontsteking was weg.

In Oostenrijk is de Mayrkuur erkend binnen de ziekteverzekering en de officiële indicatie is het Metabool Syndroom (obesitas, hoge bloeddruk, suikerziekte)

Diabetes type II kan volgens mij genezen. Zelfs in het stadium van insulinedependentie, kan na enkele dagen vasten de insuline gestopt worden. Dit gebeurt omdat de insuline receptoren herstellen door het vasten. Als je dan elk jaar een kuur doet en oplet op je voeding kan je insuline vrij blijven. (nvdr. dit is een persoonlijk standpunt van Dr. Van Eeckhout).

TC: Wat gebeurt nu bij vasten?

IVE: Als je lichaam in vastenmodus komt gebeurt het volgende:
Door het vasten ontstaat een chemische reactie waardoor de celwand zich sluit en het DNA op een andere manier tot expressie komt. Het metabolisme in de cellen schakelt om naar vetverbranding met ketonenproductie, wat heilzaam is voor de hersenen.

  • Er begint een opruimproces in de cellen waarbij fouten gecorrigeerd worden, onleefbare cellen worden opgeruimd. De cellen die de omschakeling niet aankunnen naar de vasten modus (kankercellen bv.) worden verwijderd.
  • Alle afvalstoffen worden geëlimineerd in de extracellulaire matrix waardoor een tijdelijke verzuring ontstaat. Het is belangrijk om genoeg methylering en sulfatering te hebben om de afvalstoffen te neutraliseren. Daarvoor nemen de kuurders basenpoeder, Engels zout en moet je veel water drinken.
  • Bij het overvloedig vrijkomen van toxines en zuren kunnen klysma’s en colonhydrotherapie aangewend worden en snel verlichting brengen.
  • Buikmassages zijn ontzettend belangrijk tijdens het vasten. Niet alleen zorgen ze voor het activeren en elimineren van in de darm opgestapelde aangekoekte stoelgangsresten, maar ook worden opgestapelde trauma’s losgeweekt en opgelost.
  • Bij de behandelingen komen symptomen van vroeger terug en mensen kunnen in crisis gaan, met overgeven, hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn, verwardheid soms, of agressie en depressieve gevoelens …
  • Je kan de darmen als de lopende band in een fabriek zien: we eten, gooien er teveel op, stoppen nooit… rond en op die lopende band stapelt zich heel veel troep, afval op.
   Bij een vastenkuur laten we die lopende band leeg draaien, waardoor ons lichaam alle opgestapelde slakken kan opruimen.

Vastenkuur, Mayrkuur

In vastenmodus worden afvalstoffen geëlimineerd in de extracellulaire matrix waardoor een tijdelijke verzuring ontstaat.

Het is belangrijk om genoeg methylering en sulfatering te hebben om de afvalstoffen te neutraliseren.

Daarvoor nemen de kuurders basenpoeder, Engels zout en moeten veel water drinken.

De afvalstoffen stapelen zich op in het vetweefsel, onder andere dat van de hersenen waardoor men verward kan worden, na de kuur voelen mensen zich vaak veel helderder, het zou ook een goede preventie zijn voor dementie, Parkinson en Alzheimer.

Iedereen kent de Mayrkuur als het melk-broodjes dieet. Dit is al lang verleden tijd. Nu doen we een milde kuur: rijstwafels en amandelmelk, en ’s middags een lichte maaltijd, daarbij wordt heel intensief gekauwd en ingespeekseld. Het doel van deze manier van eten is je verzadigingsgevoel terug ontdekken, als kind kenden we dat verzadigingsgevoel perfect.

Suiker, gluten, nachtschaden (aardappelen, tomaten…), zuivel worden zo veel mogelijk vermeden. Sommigen vermageren 27 kg op een jaar tijd door naar hun verzadigingsgevoel te luisteren.

De ideale formule is een korte maar intensieve drie-dagen kuur in groep.

TC: Voor iedereen? 

IVE: In principe kan elk lichaam een milde vastenkuur aan. Het is belangrijk dat de spijsverteringsorganen in staat zijn om te ontgiften. Dat vraagt soms ondersteuning en herstel van de flora en de darmwand op voorhand, zeker bij langdurige en chronische ziektes zoals CVS en fibromyalgie.

De ideale formule is een korte maar intensieve drie-dagen kuur in groep:

De kuur bestaat uit vasten en buikmassages om alles wat vastzit los te maken, alle trauma’s komen naar buiten. Daarbij geven we ook ontspannende yoga-sessies.
Na drie dagen zijn de meeste mensen door de grootste problemen en kunnen ze thuis verder uitbollen en opbouwen.

Belangrijker dan het lichamelijke effect vind ik de emotionele , spirituele en mentale impact.
Mensen leven daarna anders, ze proberen het leven te leiden dat ze zelf willen, staan meer in hun kracht, hun mentale gezondheid is beter, hun ziel is ‘zuiver’.

Dat is ‘healing’, helpen opruimen van oude kwetsuren.

TC:  Zijn er patiënten bij wie u het afraadt?

IVE: Kankerpatiënten behandel ik niet met Mayrkuren, tenzij vóór de chemokuur ter ondersteuning van het lichaam.

Bij suikerziekte type I raad ik het ook af omwille van de acidose.

Bij endometriose daarentegen werkt het supergoed, ook bij zwangerschapswens.

In Oostenrijk en Duitsland zijn de Mayrkuren erkend, in Nederland is er een terugbetaling via de aanvullende verzekering. Ook in Amerika is het meer en meer aanwezig.

Jammer genoeg is er geen draagvlak in België, artsen worden geschorst, ik ook, ik ben geen huisarts meer. Ik werk nu als gezondheidscoach en zou willen opleidingen geven over vastenkuren en de emotionele en spirituele aspecten ervan, het vrijmaken van trauma’s…je kan zoveel moois doen, zoveel veranderen.

Jammer genoeg is er geen draagvlak in België, alle artsen worden geschorst.

hermes-rivera-258743-Mayr

Dit was mijn eerste kennismaking met Mayr-vastenkuren en de holistische benadering was een openbaring voor mij.
Met dank aan Dr. Ignace Van Eeckhout voor dit aangename gesprek.

Tine Cocquyt, arts-homeopaat.

 

Geplaatst in Aanvullende Therapieën, Achtergrond, Alle rubrieken, Dossier en getagd met , , , , .