House_Dr_Bach_Sotwell.jpg

Het bakstenen huis heeft de naam Mount Vernon en was ooit eigendom van Dr Edward Bach, een arts-homeopaat die de Bach Bloessem therapie ontwikkelde.

 

Bach Bloesems – iets voor jou?

Je hebt allemaal wel eens last van emoties waar je geen raad mee weet en die je belemmeren om je goed te voelen in je eigen vel. Denk maar aan stress, angst, depressiviteit, onrust, nervositeit, etc. Ze kunnen leiden tot allerlei issues zoals slaapproblemen, concentratiestoornissen, futloosheid, woede, gebrek aan zelfvertrouwen, geen motivatie, een laag libido en ga zo maar door. Als dit aanhoudt kun je zelfs last krijgen van lichamelijke klachten gaande van pijn in je nek tot zowaar hartkloppingen.

Dr. Edward Bach (1886-1936) definieerde een 100% natuurlijke methode met als doel deze problemen de kop in te drukken. Deze methode kennen wij al sinds begin vorige eeuw als de “Bach Bloesem Methode”. Bach Bloesems is de verzamelnaam voor 38 bloesemextracten (in druppelvorm), elk gecreëerd volgens een nauwkeurig voorgeschreven productiemethode. Elke Bach Bloesem referentie bevat 1 specifieke bloesem met uitzondering van N°39 in de reeks, dit is een mengeling van 5 bloesems, waarover later meer.

Dr. Bach

Er doen heel wat verhalen de ronde over Dr. Edward Bach, over wie hij was en hoe de methode tot stand is gekomen. Gelukkig is er een officieel instituut dat waakt over het behoud van de Bach Bloesem methode, The Bach Centre in Brightwell-cum-Sotwell (UK). Je kunt dit op afspraak gewoon bezoeken. De levensloop van Dr. Bach wordt hier tot in het uiterste detail beschreven en er zijn verschillende cursussen van top niveau die open zijn voor het grote publiek. Dr. Bach was een echte visionair. Van opleiding was hij geneesheer, bacterioloog en homeopaat. Hij was ervan overtuigd dat de oorzaak van een groot aantal ziektes ligt in een verstoord psychisch evenwicht en dat bepaalde planten de kracht hebben om juist dit evenwicht positief te beïnvloeden.

De Bach Bloesems (ook Bach mono-essenties genoemd) werden door Dr. Bach opgedeeld in 7 groepen: angst, onzekerheid, gebrek aan interesse, eenzaamheid, overgevoeligheid, wanhoop en overbezorgd zijn. Tevens kende hij een positieve en negatieve gemoedstoestand toe aan elke mono-essentie. Om wegwijs te raken in zijn methode schreef hij een handleiding, “The Twelve Healers and Other Remedies”. Deze kun je hier (https://www.bachcentre.com/en/education/books-and-reading-lists/the-twelve-healers/) gratis downloaden. Gewoon je taal kiezen en op “download” klikken.

Linkje voor de Nederlandse versie: https://www.bachcentre.com/wp-content/uploads/2019/10/Dutch_Twaalf_Genezers_1941.pdf

Dr. Edward Bach
Dr. Edward Bach
Bach Bloesem-Original-Bio-Mono-Essenties 2016-png

De Bach Bloesem methode

Als voorbeeld voor de opbouw van zijn methode neem ik de bloesem Aspen (Ratelpopulier) onder de loep.

 • Groep: Angst
 • Omschrijving: Bloesem voor de levensmoed
 • Doel: “Ik heb houvast, word beschermd en maak vorderingen”
 • Negatieve gemoedstoestand: Diepe irrationele angst
 • Positieve gemoedstoestand: Positieve gevoelens

In zijn boek, The Twelve Healers and Other Remedies, beschrijft Dr. Bach deze bloesem als volgt (citaat): Vage ongekende vrees, waarvoor geen uitleg of reden kan gegeven worden; Zelfs als de persoon doodsbang is van iets verschrikkelijks dat gaat gebeuren, weet hij niet wat; Deze vage onverklaarbare vrees kan zowel ‘s nachts als overdag overvallen; diegenen die eraan lijden zijn vaak bang er met anderen over te praten.

De Bach Groepen

Hier is een overzicht van de verschillende groepen en de bijbehorende bloesems:

 1. Angst:
  Aspen, Cherry Plum, Mimulus, Red Chestnut en Rock Rose
 2. Onzekerheid:
  Cerato, Gentian, Gorse, Hornbeam, Scleranthus en Wild Oat
 3. Te weinig belangstelling voor het heden:
  Chestnut Bud, Clemantis, Honeysuckle, Mustard, Olive, White Chestnut en Wild Rose
 4. Eenzaamheid:
  Heather, Impatiens, Water Violet
 5. Diegenen die overgevoelig zijn voor invloeden en ideeën:
  Agrimony, Centaury, Holly en Walnut
 6. Vertwijfeling of wanhoop:
  Crab Apple, Elm, Larch, Oak, Pine, Star of Bethlehem, Sweet Chestnut en Willow
 7. Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen:
  Beech, Chicory, Rock Water, Vervain en Vine

Je kunt de gids met daarin het overzicht van de 38 mono-essenties alsook door Dr. Bach gedefinieerde positieve en negatieve emoties hier (https://www.eurekapharma.be/site/assets/files/1700/bach_bloesem_original_bio_melanges_-_nl.pdf) gratis downloaden.

Doel van Bach Bloesems

Dr. Bach beschreef het doel van de Bach Bloesem essenties als het op een behoedzame en gezonde manier ondersteunen van het herstel van het emotionele evenwicht.

Je kunt jezelf dus de vraag stellen: “Ga ik er zelf mee aan de slag of laat ik mij professioneel adviseren?” Het voordeel van professioneel advies (zeker als je pas met Bach Bloesems begint) is dat iemand je begeleidt bij het analyseren en snappen van je eigen emoties. Sommigen onder ons zijn dusdanig intuïtief dat ze hun emoties gemakkelijk zelf kunnen voelen én benoemen. Voor de meesten onder ons heeft goede begeleiding een belangrijke meerwaarde.

Wil je toch liever zelf aan de slag, dan is er een gratis app beschikbaar. Je kunt hem downloaden
voor iPhone  https://itunes.apple.com/app/bachbluten/id889650118
en Android  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lpg.bachfapp.

N°39 (bij Noodgevallen)

De 39ste Bach Bloesem essentie is geen essentie, maar wel een door Dr. Bach gedefinieerde mengeling.

Zij bestaat uit 5 mono-essenties:

Star of Bethlehem (N°29),
Rock Rose (N°26),
Impatiens (N°18),
Cherry Plum (N°6) en
Clematis (N°9).

Dr. Bach schreef deze door voor gebruik bij traumatische gebeurtenissen.

Hoe gebruik je Bach Bloesems?

Het is belangrijk dat je een onderscheid maakt tussen twee situaties: Acuut en Medium tot lange(re) termijn. Bij acute (traumatische) gebeurtenissen adviseerde Dr. Bach 2 tot 4 druppels van zijn mengeling (N°39) in een glas water of rechtstreeks op de tong wanneer nodig. Voor al de andere stemmingen adviseerde hij een Bach Bloesem mengeling.

De Bach Bloesem mengeling

Je vult een flesje van 30ml met zuiver water en voegt 2-4 druppels Bach mono-essentie toe (max. 5 soorten mengen). Neem minstens 4 maal 4 druppels per dag gedurende een periode van 8 weken. Het is hierbij heel goed om een “emo-dagboek” bij te houden.

Emo-dagboek

Je kiest een vast dagelijks moment uit waarop je mediteert (nadenkt en voelt) over de emoties waarmee je worstelt en waarvoor je de Bach Bloesems neemt. Schrijf hier telkens kort iets over op in je dagboek. Het zal je helpen om de evolutie die je doormaakt goed te begrijpen en het is tevens een goede kapstok voor de persoon die je begeleidt (adviseert).

Ondertussen hebben er sinds begin vorige eeuw al miljoenen mensen gebruik gemaakt van deze methode.

Kwalitatieve Bach Bloesems

Er zijn heel veel Bach Bloesem producten verkrijgbaar. Hoe kun je nu het kaf van het koren onderscheiden, zul je je afvragen? Eigenlijk is dat heel gemakkelijk. De doelstelling bij het aanschaffen van een Bach Bloesem essentie, is om er eentje te verkrijgen die is zoals Dr. Bach die in de tijd zelf produceerde. Het is immers zijn methode en die werd op punt gezet met de essenties die Dr. Bach in zijn eigen labo produceerde. Dr. Bach schreef een heel duidelijke verdunning voor: 1/240. Kijk dus goed of dit op het flesje staat dat je koopt. Zuiverheid van het Bach extract is ook heel belangrijk. Een Bio-label biedt deze garantie. Dr. Bach gebruikte brandewijn voor het maken van zijn extracten. Een Bach product dat ook brandewijn bevat, leunt met andere woorden heel dicht aan bij de essenties die Dr. Bach zelf prepareerde.

Hetgeen ik sterk adviseer is om Bach Bloesems te halen bij iemand die er zelf verstand van heeft. De meeste apotheken en ook natuurwinkels bieden hier zeker soelaas.

Ik heb in mijn eigen leven Bach Bloesems ervaren als een enorme emotionele verrijking en ik hoop oprecht dat je zelf ook de begenadigde resultaten mag ervaren die ik persoonlijk al jaren met mij mee draag.  Remko Smaak – CEO Eureka Pharma

Dr. Bach schreef een heel duidelijke verdunning voor: 1/240. Kijk dus goed of dit op het flesje staat dat je koopt.

Case studies

Om af te ronden geef ik je kort een inzicht in 6 case studies zoals die voorkomen in de werken van Dr. Edward Bach
(de persoonsnamen zijn telkens fictief).

Karel

Karel is verlegen en bloost gemakkelijk. Hij houdt niet van feestjes en andere sociale evenementen omdat hij bang is er zichzelf publiekelijk voor gek te zetten. Hij heeft nooit aan iemand verteld hoe hij zich voelt.

Bach Bloesem: Mimulus
Reden(en): Gekende angst; Spreekt er niet over (maar blijft weg)
Karaktertrek: Verlegenheid, blozen
Doel: Stille moed

By H. Zell [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)

Paul

Pauls auto slipt op het ijs en gaat van de weg. Hij komt net voor een grote ravijn tot stilstand. Hij is ongedeerd, maar stopt maar niet met sidderen.

Bach Bloesem: Rock Rose
Reden(en): Shock; zeer specifieke oorzaak; gebeurtenis die inslaat als een bom
Karaktertrek: Angst, paniek
Doel: Grote moed

By SuperJew [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons

Marian

Marians zoon staat op het punt naar de universiteit te vertrekken. Ze is doodongerust en vreest dat hij met de verkeerde mensen in aanraking zal komen, dat hij heimwee zal hebben, ongezonde dingen zal eten…

Bach Bloesem: Red Chestnut
Reden(en): Moederangst”; overbezorgd over anderen; dat hun schade wordt berokkend
Karaktertrek: Angst, gebrek aan grip
Doel: Loslaten en perspectief

By Kerbla Edzerdla [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

Karine

Karine wordt wakker na een enge nachtmerrie. Ze herinnert zich echter niet waar de droom over ging, noch waarom ze bang is.

 

Bach Bloesem: Aspen
Reden(en): Bang, geen idee waarvoor; onbekende
Karaktertrek: Zweten en beven
Doel: Onbevreesd zijn met sterke levenskracht

PopulusTremula001.JPG

Jan

Jan is bang dat hij zijn verstand aan het verliezen is/gek aan het worden is. Hij heeft zijn woede niet onder controle en is bang dat hij op een dag te ver zal gaan.

Bach Bloesem: Cherry Plum
Reden(en): Controleverlies; Chaos; (Zich)zelf schade berokkenen
Karaktertrek: Angst en controle-verlies, fundament valt weg
Doel: Kalmte, rustige moed

1024px-Prunus_cerasifera_LC0385

Jef

Jef is extreem bang voor de tandarts.

 

Bach Bloesem: Mimulus
Reden(en): Gekende angst; innerlijke angst; uitgesproken angst
Karaktertrek: Bevriezen
Doel: Stille moed, zonder irrationele angsten

By H. Zell [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)

Afbeeldingen: wikimedia commons

Geplaatst in Aanvullende Therapieën, Achtergrond, Alle rubrieken, Dossier, Geen en getagd met .