Dossier | Aromatherapie en Reuma

Aromatherapie: Reeks over de botanisch juiste E.O. en het juiste gebruik ervan

Yolande Bal

Reumatoïde artritis of R.A. is strikt genomen een ontsteking van het synovium van de gewrichten. Dit synovium is een dun en delicaat slijmvlies met een aantal zeer belangrijke functies, het dient o.a. als bron van voedingsstoffen en functioneert als smeermiddel, bekleding, enz. Toch omvat de term Reuma zowel in de volksmond, als voor verschillende patiëntenorganisaties veel meer.

Laten we hier reuma als verzamelnaam gebruiken voor reumatische aandoeningen, die vooral gekenmerkt worden door alle mogelijke gewrichtsontstekingen met of zonder infectie, bv. acute reuma, artrose, artritis, tenniselleboog, enz.

Dat ernstige reumatische aandoeningen niet volledig genezen kunnen worden, weten we allemaal. Maar weet ook dat het gebruik van etherische oliën in deze problematiek een degelijke therapie naar voor kan brengen doordat men afremmend kan werken op de degeneratieve aard van deze aandoening De aromatherapeutische behandelingen kunnen naargelang de aard en ernst van de pathologie, en in overleg met de arts, zowel een alternatief zijn voor de klassieke medicatie, als een complementair gegeven vormen.

Onderstaande Etherische oliën dienen enkel als complementaire verzorging,
bovenop de voorgeschreven medicatie van de behandelende arts.
Gebruik ze nooit ter vervanging van hetvoorgeschrevene!

Etherische Oliën (E.O.) zijn zeer sterk ontstekingswerend, waardoor ze net als de klassieke geneeskunde voor een degelijke symptoombestrijding kunnen zorgen, maar in tegenstelling tot deze laatste die vooral gebruik maakt van cortisone-preparaten, klassieke pijnstillers, enz. met alle mogelijke bijwerkingen als gevolg, geeft het gebruik van aromatherapie zeer zelden nevenwerkingen.

 

Het succes van aromatherapie is voor een belangrijk deel afhankelijk van:

- de botanisch juiste E.O.
- een onberispelijke zuivere kwaliteit
- het juiste gebruik

Lees meer hierover in het artikel

Etherische oliën

 

fles_blauw

Het is van groot belang om de specifieke gebruikswijze én dosis van iedere E.O. goed te overwegen. Laat deze afhangen van het biochemische karakter van de gekozen E.O., van de pathologische aard van de aandoening en van het lichaamsdeel waarvoor de samenstelling bereid wordt. Weet dat E.O.’s heel krachtige stoffen zijn en dat het over het algemeen niet nodig is om grote hoeveelheden te gebruiken.

Zoals we in de vorige artikels konden lezen zijn er drie methoden om E.O.’s te gebruiken, nl oraal, op de huid en ter verneveling.

Voor reumatische aandoeningen is de huidmethode de meest geschikte en meest efficiënte, daar we zo de E.O. op de plaats van ontsteking kunnen brengen.

De huidmethodes

De therapeutische gebruiksmethoden op de huid kunnen onderverdeeld worden in:

1. puur op de huid
2. in verdunning op de huid
3. baden

Aromatherapie en reuma

1. E.O. puur op de huid

Slechts enkele E.O.’s kunnen rechtstreeks en onverdund op de huid aangebracht worden. Het is een methode die heel geschikt is voor acute gevallen, en gaat steeds over het aanbrengen van enkele druppels puur op de huid. Dit voor een korte periode van enkele dagen. bv.:

3 x daags 3 druppels E.O. Wintergreen op een ontstoken enkel waarvan de huid geen verwondingen heeft.

Breng E.O. puur, dus onverdund, enkel op de huid als goed doordachte handeling, en vermijd absoluut contact met de ogen.

2. E.O. in verdunning op de huid

Andere E.O.’s kunnen op de huid aangebracht worden na verdunning met een draagolie.

jojoba-in-bloei-afbeelding-wikimedia-commons

Jojoba in bloei (bron: wikimedia)

Draagoliën zijn plantaardige oliën (P.O.) verkregen door een eerste koude persing van noten, pitten en zaden. Goede draagoliën zijn amandelolie, jojobaolie, macadamiaolie, tarwekiemolie, argan-arganaolie, enz. ieder met zijn eigen kwaliteiten.

Men kan ook een oliemaceraat gebruiken als draag-olie, vooral arnicaolie, st Jans-kruidolie (let op: fototoxisch) en kamilleolie zijn bij reumatische aandoeningen ideaal.

Aan deze draag- of basisoliën voegt men dan de E.O.’s toe en verkrijgt men een samenstelling waarmee een uitstekende absorptie van de aromatische stoffen wordt bekomen. Deze samenstelling van een plantaardige olie met etherische olie valt onder de noemer ‘verzorgingsolie’ of ‘massageolie’, afhankelijk of je ze gebruikt als huidvriendelijke applicatie ter verzorging, of om mee te masseren. Men kan deze samenstellingen ook gebruiken als badolie.

Weet dat het zeer belangrijk is om op bij reumatische aandoeningen en ontstekingen, de aromatische olie nooit met een stevige massage aan te brengen, maar wel om de olie zacht en met verzorgende hand op de huid te wrijven. Bij opwarming van gezonde spieren, vb. voor een sportprestatie, of ter afdrijving van melkzuur bij gezonde personen na een sportprestatie mag men de olies wel met een stevige massage opbrengen.

Sommige E.O. zijn niet geschikt voor gebruik op de huid. Voorbeelden hiervan zijn Kaneel, Kurkuma, Winterbonenkruid. Haal altijd deskundig advies in.

3. baden met E.O.

Ook in bad hebben E.O.’s therapeutische kwaliteiten.

Gebruik voor één bad max. 7 druppels E.O. die je eerst met een plantaardige draagolie verdunt, en dan eenvoudig als badolie gebruikt. Of maak een therapeutische badmelk door enkele cm melk in een glas te doen en meng hierbij 7 druppels van je E.O. of van een genoemde synergie. Deze ook eenvoudig aan het badwater toevoegen.

Niet iedere E.O. mag in bad gebruikt worden, informeer eerst of de gekozen E.O. hiervoor geschikt is!

Etherische oliën specifiek bij reumatische aandoeningen.

Willen we reumatische aandoeningen aanpakken, dan zullen we vooral ontstekingswerend moeten werken! Aangevuld met complementaire werking volgens noodzaak, dit kan zijn: pijnstillend, vochtafvoerend, opheffen van stramheid, enz.

Verwarmende samenstellingen and verkoelende samenstellingen.

wintergreen-afbeelding-wikimedia

Wintergreen (bron: wikimedia)

rosmarinus_officinalis-afbeelding-wikimedia-commons

Rosmarinus officinalis (bron: wikimedia)

Verwarmende samenstellingen zorgen vooral voor verhoogde bloedcirculatie, wat aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen met zich meebrengt. Goed bij chronische problemen (vb. spierpijnen, ontstekingen, reumatische aandoeningen allerhande,…) of als preventieve behandeling.

We gebruiken hiervoor de E.O. van Wintergreen en Rozemarijn.

Verkoelende samenstellingen hebben vooral een verdovende en hierdoor pijnstillende functie, maar ook ter ontzwelling kunnen dienen. Goed bij acute problemen (vb. het verzwikken van een voet, een stoot, een val,…) of als acute oplossing voor pijn, om bvb. met een reumatische aandoening toch even de gewrichten te gebruiken, of als E.H.B.O.

We gebruiken hiervoor de E.O. van Pepermunt.

Preventieve behandelingen ter onderhoud.

Langdurige behandelingen om ontsteking volledig te kunnen genezen, of om herval te voorkomen.

Korte behandelingen bij hevige opstoten van ontsteking, pijn, enz.

Aanbrengen van de E.O.

Het zacht opbrengen en inwrijven van verzorgingsolie, wat we altijd kiezen bij ontstekingen, blessures, fracturen, reumatische aandoeningen, etc.

Het stevig inmasseren van massageolie, wat enkel kan bij gezonde personen, ter opwarming van de spieren of ter afdrijving van melkzuur.

De E.O. van Jeneverbes, Wintergreen, Berk, Rozemarijn en Eucalyptus citriodora zijn reeds lang bekend en bemind vanwege hun ontstekingswerende kwaliteiten bij reumatische aandoeningen. Gebruik ze enkelvoudig of in synergie met elkaar.

 

Reumatische aandoeningen betekenen voor vele mensen spier- en gewrichtspijnen; deels met ongekende oorzaken, deels gekende, soms klimatologisch bepaald, soms door de leeftijd, door minder beweging, een te eiwitrijk dieet, enz. Etherische oliën kunnen hier een belangrijke ontstekingswerende, pijnstillende en vochtafvoerende bijdrage bij leveren. Maar weet ook dat er naast een medicinale benadering ook aandacht mag zijn voor de voedingsaanpassingen, bewegingstherapie, enz. Dus ga zelf eens op zoek naar wat er naast de klassieke medische wereld ook nog aan alternatieve therapieën te vinden is.
Geplaatst in Aanvullende Therapieën, Alle rubrieken, Andere rubrieken en getagd met , , .