De onmenselijke smetvreeswereld

Artikel gepubliceerd op Bio-gezond op 2 april 2021

In deze tekst over smetvrees maakt dokter Fons Vanden Berghe de vergelijking tussen de kerkideologie en smetvrees als nieuwe religie die ontstaan is in deze coronatijden.

Daar waar vroegere geneesheren eerder filosofen, humanisten waren die naar de patiënt als totaalplaatje keken, evolueren de huidige en toekomstige geneesheren naar een digitale geneeskunde waarin computermodellen, artificiële intelligentie en cijfers over behandelingsmethoden beslissen.

Vanden Berghe stelt dat we nood hebben aan een gezondheidszorg die meer aandacht schenkt aan menselijkheid, gezonde leefstijl, natuurlijke alsook ecologische behandelingen zodoende een gezonde geest binnen een gezond lichaam voor iedereen ook in de toekomst mogelijk te maken.

De huidige wetenschappers en medici weten héél veel over een erg klein deel van ons immuunsysteem, maar weten nog steeds weinig over het geheel. Steunend op partiële inzichten doet men het uitschijnen alsof er maar één oplossing bestaat voor iedereen: het toepassen van strikte smetvreesregels.

Wanneer de voorspellingen niet uitkomen geeft men gemakshalve daarvoor de schuld aan de bevolking, die de opgelegde regels niet strikt genoeg zou hebben opgevolgd.

De coron­acrisis heeft ons een voorsmaakje van getoond van een "nieuwe digitale geneeskunde" waarin cijfertjes, tabellen, compu­tervoorspellingen, artificiële intelligentie, enz. zullen beslissen of gezonde mensen al dan niet moeten worden behandeld.

Laten we er samen voor helpen zorgen dat de gezondheidszorg op­nieuw meer aandacht schenkt aan menselijkheid, gezonde leefstijl, natuurlijk en ecologisch verantwoorde behandelingen, maar vooral ook aan meer emotioneel en mentaal welzijn. .

Klik hier voor de pdf met integrale tekst van het artikel "De onmenselijke smetreeswereld" gepubliceerd in BioGezond, het Infoblad over Gezond Leven, van 2 april 2021.

De eerdere uitgaven van BioGezond, het Infoblad over Gezond Leven kan in het archief van hun website downloaden.

Smetvrees is een ziekte van de geest, met voortdurende angst voor microben, virussen en besmetting.