Casus | Babykolieken

Dr. Léon Scheepers werkt aan een boek over 40 jaar praktijkervaring. Voor elk jaar brengt hij één casus in de kijker. “Babykolieken” is een casus uit 2017

40 jaar homeopathische praktijkervaring

Zuigeling, 6 weken oud

Ik zie haar op 24/07/2017 wegens hevige babykolieken.

Moeder was niet graag zwanger. Zij zag er heel erg naar uit maar zij vond het niet fijn om zwanger te zijn omdat zij fysiek niet meer alles kon wat zij wilde. Zij heeft er niet superhard van genoten. Vond het heel confronterend om zwanger te zijn. Zwangerschap is uiteindelijk 11 dagen over tijd gegaan, hierdoor was de moeder wel zenuwachtig. “Dat waren de slechtste 11 dagen van mijn leven”. Zij was heel ongerust  van  “die wilt niet komen”.  Moeder denkt ook wel heel veel na!  “Waarom huilt die?”

De bevalling was zwaar met 36 uur weeën. De ontsluiting vorderde niet. Moeder was helemaal uitgeput. Paar keer terug naar huis gestuurd. Persweeën vielen stil: dan hebben ze infuus met Oxytocine moeten geven.
De harttonen van de baby waren niet goed tijdens en tussen de persweeën. De gynaecoloog is er dan bij gehaald. Ze hebben uiteindelijk de kiwi (1) gebruikt en de moeder is geknipt. De navelstreng zat strak rond haar nekje en 1 arm.
De Apgar-score (2) van het meisje was uiteindelijk toch goed namelijk 9/10/10. De eerste 12 uur heeft ze veel gehuild.

Noot van de redaktie:
(1) “de kiwi” is een vacuümextractor die als  medisch hulpmiddel ingezet wordt om een bevalling te bespoedigen.
(2) De apgar-score geeft een evaluatie weer van de fysische toestand van de baby.

Moeder heeft niet zoveel geduld. “Ge moet een baby tijd geven en dat duurt soms lang en dat vind ik niet zo leuk”.

Nu komt de moeder op consultatie met de baby want zij weent heel hard.

Ge moet een baby tijd geven.

Remedie R/Arnica montana 200K

wegens de moeilijke ontsluiting ( 11 dagen over tijd), wegens de zware bevalling ( trauma) , wegens de prikkelbaarheid die natuurlijk wordt uitgelokt door de pijn samen met de gezwollen borsten bij een zuigeling. Arnica gaf haar een onmiddelijke verlichting van de babykolieken. Hoe acuter en heviger de klachten hoe sneller de verlichting moet zijn.

Als homeopathisch geneesmiddel is Arnica montana gekend als groot trauma-middel. Alles wat te maken heeft met verwondingen van welke aard ook in combinatie met al of niet inwendige bloedingen doet denken aan Arnica.

Een beknopte beschrijving van toepassingen en de actieve stoffen vindt je in de Huis- tuin- en keukenmiddeltjes

 

We bespreken Arnica Montana uitgebreid in onze rubriek Polychresten.

Geplaatst in Alle rubrieken, Uit de Praktijk en getagd met , .