Homeopathische Remedies | Agnus castus
Herkomst
De heester Angus castus is nauw verwant aan Verbena hastata, ijzerhard, en hoort tot dezelfde familie. Hij komt voor in Zuid-Europa langs de kust van de Middellandse Zee, op zandgronden en aan de voet van bergen. Letterlijk betekent Agnus castus ‘maagdelijk of kuis lam’.
Geschiedenis
In het oude Griekenland werd de plant al gebruikt om seksuele lusten te onderdrukken bij vrouwen van wie de mannen afwezig waren. In onze middeleeuwen werd van deze onderdrukkende eigenschap gebruik gemaakt door monniken (monnikspeper) en door nonnen. De Romeinse arts Dioscorides vermeldt een stimulerende of juist ontspannende werking op de mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen. Dus ook in een niet-verdunde vorm, als kruidenmiddel, heeft Agnus castus een dubbele werking, zoals de meeste geneesmiddelen. Het middel kan van toepassing zijn bij een te veel aan seks of juist bij een gemis. Daarnaast kan het waarschijnlijk ook de gevolgen van seksueel misbruik helpen helen.
Een modern middel?
Volgens de Griekse homeopaat Vithoulkas zal aan dit geneesmiddel in de moderne samenleving meer behoefte zijn dan vroeger. Agnus castus past namelijk goed bij mensen die te veel hebben genoten van seksuele uitspattingen en op den duur last hebben van verminderde (seksuele) energie, uitputting, nervositeit en angsten.
Mensen die Agnus castus nodig hebben, zitten soms met het idee dat zij niet lang meer zullen leven en reddeloos verloren zijn. Ze kunnen het gevoel hebben dat alles is verspild en dat ze nu niets meer te geven hebben. Zolang de (seksuele) energie er nog is, kunnen ze een gewichtige indruk maken, alsof ze heel bijzonder zijn en over veel geld beschikken terwijl zij zich in de periode daarna waardeloos kunnen voelen, zichzelf verachten en zelfs het idee koesteren “dat zij niemand zijn”. Soms twijfelen ze eraan of alles wel heeft bestaan!
Deze periodes van veel en weinig energie kunnen afwisselen, evenals de bijkomende opwinding of juist neerslachtigheid. Het beeld kan lijken op een manisch-depressieve toestand. Overigens werd dit beeld al in de tijd van Hahnemann beschreven, zo’n tweehonderd jaar geleden! En in de middeleeuwen waren de seksuele zeden in onze streken nog veel losser dan nu. De seksueel overdraagbare ziekte syfilis werd daardoor in zeer korte tijd over heel Europa verspreid.
Ouderen
Het beeld van vermoeidheid en verminderde seksualiteit komt natuurlijk ook voor bij oudere mensen, zowel bij mannen als vrouwen. De lust is er nog wel, maar de energie schiet tekort. Door seksuele fantasieën kan een opwinding ontstaan die niet leidt tot een echte gemeenschap maar wel tot allerlei sensaties aan de geslachtsorganen. Mannen kunnen last hebben van spontane zaadlozingen, al bij het zien of aanraken van een vrouw, terwijl vrouwen wel eens klagen over een vaginaal vochtverlies. In homeopathische dosering kan dit middel ook bij oudere mensen de balans in het seksuele leven helpen herstellen voor zover dat mogelijk is.
Seksueel misbruik en incest
Door ervaringen met patiënten die goed reageerden op dit homeopathische geneesmiddel is het duidelijk geworden dat Agnus castus kan helpen bij een bepaalde groep mensen die seksueel misbruikt zijn. Zij hebben door het seksuele misbruik het gevoel gekregen geen persoon meer te zijn maar een object te zijn geworden, een lustobject. De eigen identiteit is als het ware verdwenen en daarmee uiteraard ook het zelfvertrouwen en het vertrouwen in het eigen bestaansrecht. In het dagelijkse leven kan deze onzekerheid sterk naar voren komen. Wie ben ik? Waar ben ik gebleven? Door het bijkomende geweld kan een enorme angst voor de dood ontstaan. Als het middel goed past, kan het meehelpen - naast intensieve therapeutische begeleiding - de wonden zo goed mogelijk te helen.
Lichamelijk
Naast de genoemde seksuele verschijnselen - die het middel het meest kenmerken - komen er ook andere klachten voor aan de geslachtsorganen. Verharding of juist verslapping, afscheiding, kouwelijkheid en problemen met de borsten. De vermoeidheid kan enorm zijn, een totale uitputting waarbij men zelfs geen stap meer kan zetten, net zoals bij Muriaticum acidum. Van het gezicht is deze vermoeidheid af te lezen. Ook de geestelijke energie kan volledig verdwijnen zodat het geheugen bemoeilijkt wordt en men een afwezige indruk maakt. Hartkloppingen, nervositeit en overal tegenopzien gaan daarmee gepaard. Meestal is de patiënt kouwelijk ( beeft zelfs van de kou ) ook al voelt het lichaam van buiten warm aan. De ogen zijn gevoelig voor licht, de maag is snel van streek en de buik voelt zwak. De algehele zwakte treft ook de pezen en gewrichten. Mensen die Castus nodig hebben, zijn vaak stijf en missen flexibiliteit waardoor zij gemakkelijk verstuikingen oplopen. Een beurs gevoel over het hele lichaam met een verergering door beweging en een verbetering door rust, zoals wij dat kennen van Bryonia, komt ook bij Agnus castus voor. Het is dan ook een van de middelen voor de gevolgen van een chronische verstuiking.