Hoe verloopt een coronavirus infectie?

Een korte toelichting in gewone mensentaal.

Dr. Fons Vanden Berghe

De besmetting gebeurt via speekseldruppels

die je kan inademen of die vallen op oppervlakken, het virus kan daar tot 1 week op overleven, bij contact met zo een oppervlak worden de handen besmet, indien men daarna ogen, neus of mond aanraakt zorgt dat voor de coronavirus besmetting.

Bescherming tegen de besmetting

gebeurt door afstand te houden van elkaar, oppervlakken te ontsmetten, handhygiëne en door aanraking van ogen, neus en mond met de handen te vermijden.

Na besmetting wordt 80% van de mensen niet ziek,

15% wordt wel ziek maar geneest, 5 à 10% daarvan kan gehospitaliseerd raken, al dan niet op intensieve zorgen, 2 tot 4% daarvan kan overlijden (= de zwaksten).

De ziekteklachten starten

zoals bij een gewone griep: koorts, spierpijn, hoofdpijn, neusloop en keelpijn. Bij verzwakten kan er na een paar dagen plots een erge kortademigheid met hoest optreden .

Worden gemakkelijker ziek:

mensen met een verzwakte levenskracht, hoogbejaarden, chronisch zieken, patienten met verschillende andere ziekten waarvoor veel medicatie, hartpatienten, kankerpatienten, patiënten na chemotherapie of met andere immunosuppressieve medicatie.

Waarom wordt iemand ernstig ziek:

omdat het immuunsysteem in de eerste dagen niet goed of niet snel genoeg reageert om het virus in te dijken. Er volgt dan een soort cytokine storm, met alle tekens van een bloedvergiftiging, die op zijn beurt zorgt voor een plotse felle longaantasting met algemene achteruitgang.

Het ziekteverloop:

4 dagen na de besmetting kunnen de eerste ziektetekens verschijnen, bij verzwakten kan er na 6 dagen kortademigheid ontstaan, na 8 dagen kan hospitaalopname nodig zijn, na 10 dagen kan intensieve zorg nodig zijn met of zonder beademing, soms volgt er overlijden door plots zwaar longfalen (= acuut luchtwegen stresssyndroom of ARDS).

Hoe kunnen we ons immuunsysteem sterker maken:

door onze levenskracht aan te sterken, door er een gezonde levensstijl op na te houden, door mentale en emotionele rust, voldoende slaap, voldoende beweging, het drinken van water en zeker door ons te voeden met verse natuurlijke voeding.

Lees alle artikels over het onderwerp

Geplaatst in Aanvullende Therapieën, Actualiteit, Alle rubrieken, Geen, Uit de Praktijk en getagd met , , , .