Reisziekte bij Honden

Dr. Jan Goovaerts

Deel 1: Tips i.p.v. medicatie

Probleemgedrag in de wagen

Reisziekte bij honden in de wagen kan verscheiden zijn: de ene hond zal alleen maar kwijlen, de andere zal naast het kwijlen ook braken, nog een andere wordt er heel nerveus bij of maakt zelfs zijn stoelgang. In het ergste geval zullen ze de wagen tijdens het rijden tot schroot herleiden, waarbij ze zelfs de eigenaar niet sparen.

Heel wat honden vertonen probleemgedrag, maar lang niet allemaal komen ze bij de dierenarts terecht. Ik moet zegen dat ik soms versteld sta van de tolerantie die sommige mensen vertonen ten opzichte van hun huisdier.

Sommige eigenaars verdragen geen druppel speeksel of ergeren zich reeds aan het minste blafje, anderen verdragen destructief gedrag en agressiviteit of rijden zelfs met een aanhoudend blaffende hond naar hun vakantiebestemming in het zuiden.

reisziekte bij honden ©andrew pons

De behandeling van deze problemen begint in eerste instantie zonder medicatie maar door de eigenaar wat tips mee te geven.

Tip 1: Verkeerde aandacht vermijden

Vooreerst is er de opvoeding: verkeerde aandacht kan een klein probleem in een groot veranderen. Als een hond eens overgeeft in de wagen of zit te kwijlen, dan is het zeker niet goed hier overdreven veel aandacht te schenken. Kwijlt hij, of is hij wat nerveus, negeer dit dan en als hij braakt dan kun je het schoonmaken best zo onopvallend mogelijk doen, zonder al te veel "meevoelen" te laten blijken met de hond. Heel wat honden zijn immers meesters in het krijgen van aandacht. Als ze door hebben dat het braken de eigenaar ertoe brengt om lieve troostende woordjes te spreken, dan zou het niet de eerste hond zijn die voor de rest van zijn leven een ideale manier heeft gevonden om aandacht te trekken. Het nerveuze gedrag dat hier bedoeld wordt mag uiteraard niet storend zijn anders moet het gecorrigeerd worden in plaats van genegeerd. Helpt deze correctie echter niet, dan is deskundige hulp vereist.

Tip 2: Conditioneren

Als ondanks een goede opvoeding er toch nog problemen ontstaan, dan kan men nog proberen de hond op een positive manier te confronteren met de wagen. Zo kan men bijvoorbeeld wanneer men gaat wandelen, eerst een tijdje met de auto rijden (al is het maar 1 km) waardoor de hond de wagen gaat associëren met iets aangenaams.

Als de problemen op deze manier verbeteren kan men de ritjes geleidelijk aan langer maken, waardoor op den duur ook een lange rit als positief ervaren wordt.

Tip 3: Voederen

Zeker moet vermeden worden om de hond voedsel te geven juist voor het vertrek.

Als ondanks deze maatregelen de problemen blijven bestaan, dan pas is er behoefte aan medicatie

HB21/93-16

Geplaatst in Alle rubrieken, Homeopathie en Dieren en getagd met , .