Natural Cocooning

Luc Bau en Kristien Marent zijn zaakvoerders van Natural Cocooning.

Zij steken je interieur in een nieuw, gezond kleedje door gebruik van natuurlijke verven,  isolatie met organisch materiaal en pleisterwerk van leem of kalk, met meubelen ontworpen en gemaakt volgens jouw behoeftes. Bovendien biedt Luc workshops aan voor mensen die zelf natuurlijk willen verbouwen.

Natural Cocooning staat voor duurzaamheid en gebruik van ecologische materialen zonder nadelige gevolgen op gezondheid noch milieu, terwijl ze niet duurder zijn dan andere kwaliteitsproducten.

Interview met een holistisch denkende schilder/stukadoor

Een gezonde levenswijze, op alle vlakken.

Enkele weken geleden mochten mijn echtgenote en ik Luc Bau gaan bezoeken.
Helemaal afgelegen, in de velden van Woesten, bij Vleteren, werden we vriendelijk ontvangen door hem en zijn eega Kristien, in hun knusse huis.

De huiskamer vol met houten artefacten, een hobby van Luc.
We begonnen met ruiken aan heel bijzondere lepels, gesneden uit Zirbenholz (de alpenden, een boven de 1500 meter zeer traag groeiende pijnboom), vol etherische oliën die een heilzame werking hebben op hart, luchtwegen en zenuwstelsel. Ook gebruikt voor bedden.

De toon was gezet: deze namiddag zou gaan over een gezonde levenswijze, op alle vlakken!

We gingen even kijken naar de muren: bezet  in stucco, of tadelakt, het neusje van de zalm. Ook de wastafel (kalkhennepsculptuur) in het toilet was afgewerkt in dat prachtige materiaal.

Luc is begonnen als schilder. Kwam dan zo’n 30 jaar geleden in aanraking met natuurlijke materialen. Ging van alles opzoeken daarrond: verven, kalkpleisters, leempleisters, wasolies. Hij begon ermee te werken, onderzocht de impact op het milieu, maar ondervond tegelijk ook de invloed op zijn eigen gezondheid: zijn maagproblemen, die hij al lang had, bleven plots achter.

Interview door Bart Lambert, maart 2022
handgedraaide kom uit Zirbenholz

Verven

Luc toonde ons de verschillende types verven, allemaal zonder de minste petrochemische producten: oliën om houten ramen of meubelen te schilderen, muurverven (met kaasstof als bindmiddel). We herkenden oude geuren, zoals gomterpertijn uit boomhars. Geen plastic potten, wel ijzeren want alles moet biologisch afbreekbaar zijn (ijzer dat in de natuur afbreekt tot ijzeroxide). 

Verder kalkverven met verschillende natuurlijke pigmenten (gebrande oxiden, waarvan er zo’n 40 zijn, die dan nog eens kunnen gemengd worden). 

Silicaatverven kunnen zelfs op buitenmuren gebruikt worden die eerder met petrochemische verven beschilderd werden.

Hoe meer informatie je hebt hoe boeiender het leven is..

© zahren

Pleisteren

Vervolgens kwam er de uitleg over pleisteren, te beginnen met leem: klei + zand + stro om het steviger te maken. Poederpigmenten kunnen daaraan toegevoegd worden. Of mica, parelmoer, en zelfs kruiden. Nog natuurlijker: verschillende soorten klei die verschillende kleuren leem geven zonder er iets te moeten aan toevoegen. We betastten het en het voelde ongelooflijk aangenaam aan. De kleuren waren ook zeer warm.

Als we het hebben over ecologie en recyclage: in feite kan je de leem van de muur halen, en hem hergebruiken in je nieuwe woning als je verhuist! Leem is immers oplosbaar in water.

Luc deed een mooie vergelijking: een ademende woning is zoveel gezonder dan een die geschilderd is met synthetische verven. Die is niet damp-open, en eigenlijk is het alsof je rond je woning een plastic vel trekt.

Kalk

De beste kalk volgens onze gastheer, komt uit België! Uit de Ardennen, en Carmeuse is een bedrijf dat het verdeelt. Er bestaat luchtkalk, die droogt door opname van CO2 uit de lucht (zoals de kalkverf), en hydraulische kalk, die zoals cement, door te mengen met water een chemische reactie aangaat met dat water om uit te harden.

Traskalkpleister (tras is gemalen vulkaansteen) dient als basis voor de pure tadelakt. Een pure pasta van hydraatkalk, met een beetje marmerpoeder in.

©natural cocooning

Een echt geduldwerk om laag per laag aan te brengen! 5 vierkante meter per dag kan je zo bewerken. Waterdicht door het verzepen, een techniek afkomstig uit Marokko. Stucco gaat iets sneller, maar daar zit 0,5% polymeer in. Voor ons was het verschil duidelijk voelbaar. Tactiel was de zuivere tadelakt net iets aangenamer.

Traskalkpleister kan ook als buitenbepleistering gebruikt worden en afgewerkt met een kalk-caseine verf.

©zahren
©natural cocooning
©natural cocooning
©natural cocooning

Hout

Kristien verwende ons intussen met suikervrije wortelcake en andere gezonde versnaperingen, waarna we aan hoofdstuk 3 begonnen: hout. Luc maakt meubelen, en legt planken vloeren.

Daarbij kiest hij zoveel mogelijk voor Europees hout, zoals kastanje voor vloeren. Kleine plankjes gemaakt uit hakhout, langs de kant van bossen geplant om die te beschermen, zoals meidoorn en sleedoorn bij ons, en om de 7 jaar geknot. Hij toont ons zijn keuken, gemaakt uit vurenhout (steigerplanken). 

Verder werkt hij met eik. Hij gebruikt nooit tropisch hout, en heeft daarvoor een alternatief: bamboe. Dat is een gras dat na 5 jaar ‘verhout’, waarna ze de holle stammen in kleine segmentjes verzagen, en die tot een plaat verlijmen. Als je die verwarmt krijg je een donkerbruine kleur. Niet goedkoop, want veel werk, maar een mooi alternatief voor tropisch hout. Als je start met een bamboeplantage kan je na 5 jaar beginnen oogsten, en elk jaar 30% van de stammen oogsten zonder dat je het ziet. Ze groeien tot 1 meter per jaar!

Voor de meubels gaat Luc voor de niet zichtbare kastdelen een drielaagse grenen plaat gebruiken en dan de zichtbare delen afwerken met allerhande Europees loofhout.

Lijmen: minimumnorm E1, dus superweinig formaldehyde, en sowieso verlijmt hij al zeer weinig. Dit in tegenstelling tot mdf, multiplex, en vezelplaat waaruit nog jaren een schadelijke emissie komt.

Luc gaat zoveel mogelijk meubels samenvijzen of met verbindingssystemen werken zodat het circulair wordt.

©natural cocooning
©natural cocooning

Workshops

Tot slot het luik onderwijs. Luc geeft workshops: leren isoleren met kalkhennep. Dat kan de bouwer zelf doen, en zo zijn bouwkosten met 30 tot 35% laten dalen. Hennep is belangrijk, zowel voor de regeneratieve landbouw die er zou moeten komen, als voor het gebruik van papier, dat veel langer meegaat dan papier van hout, als voor kledijvezel die dan veel langer meegaat en makkelijker kan gerecycleerd worden dan katoen, en ook véél minder vervuilend is (n.v.d.r. de katoenteelt zorgt voor 25% van het mondiale pesticidengebruik). De kennis hebben we in onze contreien: het vlas van vroeger! Het is ook een prachtig bouwmateriaal. Zeer goed isolerend tegen warmte, koude en geluid. Luc wil mensen ook leren hoe met leem te werken, met kalkpleister, zelfs een tadelakt te zetten. Geeft ook interieuradvies. Of begeleidt mensen die natuurlijk verbouwen.

Als we een overzicht maakten van de materialen, dan merkten we dat het meeste vanuit de omtrek komt. Kalk uit België, leem uit Duitsland, maar er wordt er ook al bij ons gemaakt. Net als de tadelaktpasta. En hout haalt Luc bij de plaatselijke zagerij, die het uit Oostenrijk en Frankrijk betrekt. 

We vertrokken met een warm gevoel. Het is blijkbaar mogelijk om én milieuvriendelijker, én goedkoper, én comfortabeler te bouwen en te wonen!

Workshop boeken:

Wil je (ver)bouwen met natuurlijk materiaal, of droom je van een tadelakt in badkamer of elders? 
Dan kan je bij Luc een workshop op maat aanvragen.

Zo een workshop kan bv. doorgaan op je eigen werf met de helpende handen van je vrienden en familie. 
Luc helpt je bij de materiaalkeuze en leert je team de juiste technieken aan om hiermee aan de slag te gaan. 

Heb je in een latere fase een tip of hulp nodig
kan je zeker ook bij hem terecht.

 
 
Geplaatst in Achtergrond, Actualiteit, Alle rubrieken, Andere rubrieken, Interview, Uit de Praktijk en getagd met , .