Chronische ziektes | Psoriasis

Dr. Sigrid Jespers

The Wednesday Island - http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Psoriasis_on_back.jpg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1084344
foto © The Wednesday Island

Psoriasis is een huidziekte. De naam is afgeleid van het Griekse woord psora, wat eigenlijk schurft betekent.

Het is een chronische ziekte met rode, schilferende plekken op de huid. 

Soms gaat dat gepaard met gewrichts- en/ of nagelafwijkingen. Psoriasis komt vrij vaak voor, naar schatting zijn er in België tussen de 200 000 en de 300 000 psoriasispatiënten.

Onze huid vernieuwt zich gewoonlijk in ongeveer 26 dagen. Bij een psoriasispatiënt is dit om de 6 à 7 dagen. Vandaar de zilverachtige schilfers op een rode huid natuurlijk.

Het kan op elke leeftijd voorkomen en heeft bij iedereen een eigen verloop. Zoals bij vele ziektes zijn de meeste verschijnselen dikwijls aanwezig in de lente en de herfst.

Is psoriasis besmettelijk?

Het is heel belangrijk om te weten dat psoriasis niet besmettelijk is. De omgeving reageert dikwijls in eerste instantie geschrokken omdat de letselszo duidelijk zichtbaar zijn. Dit brengt veel onnodig psychisch leed mee voor de patiënten.

Oorzaaken ongekend

De eigenlijke oorzaak is onbekend. Genetische factoren spelen een rol. Dat wil zeggen dat de ziekte toch vrij vaak familiaal voorkomt. Concreet betekent dit dat de kans om psoriasis te krijgen groter is als er familieleden zijn met deze aandoening. Het is duidelijk dat omgevingsfactoren ook een grote rol spelen. Voor de meeste psoriasis-patiënten heeft zonlicht een duidelijk gunstige invloed. De mogelijk uitlokkende factoren zijn talrijk: verwondingen aan de huid, streptokokkeninfecties (de typische psoriasisopstoot na een flinke keelontsteking), medicijnen, hormonale storingen, psychische stress…

Behandeling

Wat de behandeling van psoriasis betreft, dat ligt niet zo gemakkelijk. Omdat de eigenlijke oorzaak nog altijd niet gekend is, bestaat er geen echte oplossing. Men kan alleen proberen de symptomen zo goed mogelijk onder controle te houden, wat in de meeste gevallen vrij goed lukt. Wel is het zo dat veel van die behandelingen toch wel stevige neveneffecten hebben.

Psoriasis en homeopathie

Homeopathisch werken is energetisch werken. De arts gaat proberen om de verstoorde energie in orde te brengen zodat de ziekte zo weinig mogelijk kans krijgt om de kop op te steken. Als je de uitlokkende factoren bekijkt, is het logisch dat homeopathie hier op zijn plaats is. Via een homeopathisch middel proberen we de energie van iemand zo hoog mogelijk te houden zodat de storende invloeden van buitenaf weinig kans maken om toe te slaan. Dit middel moet passen bij de patiënt en niet bij zijn ziekte.

Geplaatst in Alle rubrieken, Geen, Uit de Praktijk en getagd met , , .