De kunst van Kintsugi (金継ぎ) of de gouden herstelling
Kintsugi (of Kintsukuroi) is een Japanse kunstvorm voor herstellingen van porselein of keramiek.
De stukken worden met Urushi-lak aan elkaar gelijmd, de gaten van ontbrekende scherven met Urushi-pasta opgevuld. Op de Urushi wordt een poederlaagje edelmetaal gestrooid, goud, zilver of platina, daardoor ontstaan kostbare verbindingen.
De betekenis van het woord Kintsugi (金継ぎ) is dan ook "gouden verbinding", Kintsukuroi (金繕い) kan vertaald worden als "gouden herstelling".
Schoonheid van imperfectie
Gewoonlijk tracht men een herstelling onzichtbaar uit te voeren. Kintsugi doet juist het tegenovergestelde: de breuklijnen maken deel uit van het verhaal van een object. Zijn geschiedenis maakt het voorwerp dierbaar, de herstelling is een goudverbinding die de breuklijnen benadrukt. Het voorwerp wordt steviger en waardevoller dan voordien.
De filosofie van kintsugi werd ontwikkeld uit de Japanse levenswijsheid wabi-sabi (侘寂), de leer van bescheidenheid en schoonheid van het vergankelijke, het verweerde en de imperfectie.
Kintsugi volgens de legende
Volgens de legende stuurde de Japanse shogun Ashikaga Yoshimasa in de 15de eeuw een kapotte theepot terug naar China om hem te laten herstellen.
De theepot kwam terug, maar was met weinig liefde vermaakt: de breuklijnen waren enkel samengehouden door metalen nietjes zoals toen in China gebruikelijk was.
Yoshimasa was teleurgesteld en overtuigd dat , dat dit beter kon. En zo werd een techniek uitgevonden om de herstelnaden op te smukken: door goud aan de laklijm toe te voegen werden de breuklijnen duidelijker en mooier gemaakt. Bovendien maakt deze lijmverbinding het herstelde voorwerp sterker dan tevoren.
In de loop der tijd begon men stukken opzettelijk te breken om ze in de Kintsugi techniek te laten repareren.
De zo herstelde voorwerpen werden kostbare kunstwerken van onschatbare waarde.
Waarderen van een voorwerp
Kintsugi herkent de waarde van beschadigde voorwerpen. Elk stuk porselein of keramiek heeft een verhaal. Een hersteld voorwerp (zoals een gebroken theepot, die met Urushi-lak en goudstof gelijmd wordt) vertelt ons hoezeer het van in het begin gewaardeerd werd. Het voorwerp werd reeds in ere gehouden toen het nog heel was, heeft mogelijk een rijke voorgeschiedenis en is zo geliefd, dat het de moeite waard is om het te herstellen.
Kintsugi als metafoor
Onze geschiedenis laat sporen na in ons hart, lichaam en ziel. Zij getuigen van alles wat we beleven. De kunst bestaat erin om de barsten en scheuren met iets waardevols te vullen, er als het ware gouden littekens van te maken, die ons sterker, mooier en waardevoller maken.
We hoeven imperfecties en littekens niet te verbergen want zij vertellen hoe we gevormd werden. Wonden kunnen helen en niettegenstaande het verlies, kunnen we nieuwe doelen vinden. Het is belangrijk dat we elkaar leren liefhebben met al onze gebreken.
Een Kintsugi kom bevat de herinneringen van wat ooit was en wat doorstaan werd, het staat voor grensverleggende veerkracht en schoonheid.
Bronnen:
- BBC Radio 4, Something understood met Samira Ahmed, Kintsugi: Mending Cracks with Gold 1 Sept 2013
- https://en.wikipedia.org/wiki/Kintsugi
- http://akintsugilife.com
- https://prezi.com/xq-oarahzw_s/kintsugi/
- https://de.wikipedia.org/wiki/Kintsugi