Natuurlijke gezinsplanning

Natuurlijk & zeker

Vandaag is NFP-Vlaanderen dé aanspreekpartner voor alles wat met natuurlijke gezinsplanning te maken heeft. Duizenden koppels werden de voorbije dertig jaar persoonlijk begeleid.

Pierre Hernalsteen, algemeen coördinator van NFP-Vlaanderen, geeft een woordje uitleg.

Wat is natuurlijke gezinsplanning?

Natuurlijke gezinsplanning (NFP of Natural Family Planning) respecteert het normale biologische vruchtbaarheidsgebeuren.

De verouderde en onbetrouwbare kalendermethoden (en meeste moderne apps) baseren zich op statistiek.

Fertility Awareness Based methoden brengen vruchtbaarheidsbewustzijn bij. De meest geavanceerde en betrouwbare methoden zijn de symptothermale methoden. Dankzij de cervixslijmafscheiding (symptoom) kunnen zaadcellen tot vijf dagen wachten op een eisprong. Rond de eisprong stijgt de temperatuur en kan de eicel nog een 12 uur bevrucht worden. Waarneming en interpretatie van slijm en temperatuur volgens eenvoudige regels biedt een betrouwbaarheid die vergelijkbaar is met die van pil en spiraal.

Hoe kom je aan die hoge betrouwbaarheid?

In de jaren 1980 ontwikkelden onderzoekers aan Duitse universiteiten een didactisch uitgekiende methodiek, die nog steeds in langlopende studies wordt opgevolgd. Enkele jaren geleden werden de verschillende betrouwbaarheidsstudies in een review besproken en kwam deze methode er uit als de meest betrouwbare (faalcijfer dagelijkse praktijk <2%, pil 8%). Deze cijfers werden in 2018 overgenomen door de Wereldgezondheidsorganisatie en zopas ook in de Contraception Atlas (EPF)

Wat zijn de voordelen van natuurlijke gezinsplanning?

De symptothermale methode kent geen bijwerkingen, is onmiddellijk omkeerbaar, stimuleert de dialoog binnen het koppel, is diagnostisch voor cyclusgebonden afwijkingen en therapeutisch bij kinderwens.

Waarom is die methode zo weinig bekend?

Omdat natuurlijke gezinsplanning vaak geassocieerd wordt met de onbetrouwbare kalendermethode en farmaceutische bedrijven publiciteit maken, krijgen natuurlijke methoden nauwelijks kansen. Vrouwen laten zich door hun huisarts overtuigen om een of andere methode te gebruiken, en een natuurlijk alternatief is daar meestal niet bij.

Zie je desondanks een evolutie?

Zeker. De dienst gynaecologie van het UZ Gasthuisberg erkent de getuigschriften van NFP-Vlaanderen en intussen erkennen de WHO en de EU de betrouwbaarheid. Nu moet nog de Belgische overheid volgen en via het RIZIV voor een tussenkomst zorgen, zodat de symptothermale methode als gezond alternatief naast pil en spiraal kan worden gekozen. Ook moeten we werken aan vruchtbaarheidsbewustzijn binnen de fysiologie in opleidingen geneeskunde en zorgberoepen. Intussen is het MFM-programma van dr. Elisabeth Raith-Paula in heel België beschikbaar is. Jonge meisjes van 10-12 jaar leren hun vruchtbaarheidscyclus kennen, basis voor een bewuste omgang met seksualiteit later. Vrouwen alfabetiseren over hun vruchtbaarheid en echt emanciperen is de boodschap.

Info

NFP-Vlaanderen vzw

Boechoutselei 1

2640 Mortsel

03 455 16 97

e-mail: info@nfp.be

Geplaatst in Aanvullende Therapieën, Alle rubrieken, Geen, Patiëntervaringen, Productinformatie, Publiciteit en sponsoring, Uit de Praktijk en getagd met , , , , , , , , , , , , .