Boomschors tegen ADHD?

Mensen zijn bijwerkingen
ADHD-medicatie beu.

Annelies Verlaet (UAntwerpen) zoekt kinderen met ADHD voor onderzoek naar alternatief.

Meer info? Interesse?

Voor die studie zoekt Verlaet 144 Vlaamse en Nederlandse kinderen tussen 6 en 12 jaar, met ADHD.

ADHD@uantwerpen.be annelies.verlaet@uantwerpen.be 03/265 27 06

In de onderzoeksgroep NatuRA (Departement Farmaceutische Wetenschappen van de UAntwerpen) doen Prof. N. Hermans en Dr. A. Verlaet onderzoek of Pycnogenol uit boomschors kan helpen tegen ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) zoals een  Slovaakse studie eerder aantoonde.

Meer en meer ouders zoeken een alternatief voor het geneesmiddel Rilatine®  dat het vaakst wordt voorgeschreven bij een ADHD-behandeling en geregeld bijwerkingen geeft. De actieve stof in Rilatine® is methylfenidaat. Het gebruik van Rilatine® en soortgelijke medicatie, steeg tussen 2006 en 2016 met 50 percent  Minstens  een kwart van ADHD’ers klaagt over  bijwerkingen zoals hoofdpijn en verminderde eetlust. Bovendien zijn er weinig data over het effect bij langdurig gebruik.

“Veel ouders van kinderen met ADHD geven aan dat ze naar een alternatief voor Rilatine® zoeken, omdat ze de bijwerkingen beu zijn”, vertelt Verlaet. “Huisartsen, kinderneurologen, psychiaters en andere medici schrijven tegenwoordig wel eens Omega-3 voor of raden aan een ander voedingspatroon te volgen. Huisartsen, kinderneurologen, psychiaters en andere medici schrijven tegenwoordig wel eens Omega-3 voor of raden aan een ander voedingspatroon te volgen.”

 

Volgens een kleine studie uit Slovakije zou het boomschorsextract Pycnogenol een alternatief voor Methylfenidaat kunnen zijn. Boomschors zou werken op de oorzaken van de stoornis. “Bij ADHD blijkt dat de immuniteit mogelijk verstoord is, en de kinderen hebben mogelijk ook meer oxidatieve stress. En boomschors werkt op beide punten”, verklaard  Dr . Annelies Verlaet. “Dus het extract lijkt ideaal te zijn.”

In de onderzoeksgroep NatuRA  van het Departement Farmaceutische Wetenschappen Universiteit Antwerpen doen Prof. N. Hermans en Dr. A. Verlaet een zogenoemde dubbelblind studie.  

Bij deze dubbelblind studie worden de deelnemers in 3 groepen verdeeld. Een groep krijgt een behandeling met het boomschorsextract Pycnogenol®, de tweede groep neemt Rilatine® en de laatste groep een placebo. Tijdens de studie weten noch de deelnemers noch de onderzoekers tijdens de studie welke deelnemer tot welke groep behoort.

“Doordat we niet weten wie welke behandeling krijgt, zullen we zonder vooroordelen kunnen beoordelen”, zegt Dr. A. Verlaet.

 
 
 
 
 
 
 
Het supplement Pycnogenol® kan mogelijk een waardevol alternatief zijn”
Dr. Annelies Verlaet (UAntwerpen)

 

Pycnogenol wordt gewonnen uit de schors van de zeeden (Pinus Pinaster) die in het zuidwesten van Frankrijk langs de kust groeit

Geplaatst in Actualiteit, Alle rubrieken, Geen en getagd met , , , , , .