Yoga in de praktijk

Summa-coaching-logo

De onderstaande tekst geeft zeer praktische uitleg over wat yoga volgens mij is. In boeken en op websites kunt u ontzettend veel theorie vinden waar ik graag naar doorverwijs, hier zal ik enkel kort de leer van Patanjali doorlopen en mogelijk leest u waarom yoga interessant is. 

Er wordt vaak gedacht dat yoga stil zitten in kleermakershouding is, met je handen op je benen en je vingers in een ‘ping’ mudra houding. Zodra er dan voor het eerst een proefles wordt ervaren, verandert de mening aanzienlijk.

De Yoga Sutras

Yoga is echt bewegen, soms ontspannend, andere keren uitdagend en voor wie wil zelfs echt afzien en ontzettend lichaamsversterkend. Maar yoga is meer dan bewegen. Patanjali gaf ons het boek de Yoga Sutras, waarin al zijn lessen van ca. 2600 jaar geleden zijn opgeschreven.

Het boek bevat 4 delen waarin antwoord wordt gegeven wat yoga is, waarom je yoga zou moeten beoefenen, de oefeningen en techniek van yoga en alle filosofie. Dit bestuderen is zeer belangrijk als je van yoga je levenswijze gaat maken of meer diepgang wilt om bewuster te gaan leven.

Het 8 voudig-pad

geeft de volgende stappen (zeer kort omschreven):

  1. Yama’s (zaken waar je geen aandacht aan zou moeten schenken omdat het pijn veroorzaakt);
  2. Niyama’s (zaken waar je aandacht aan zou moeten schenken omdat het rust geeft);
  3. Asana’s (de yogahoudingen oefenen);
  4. Pranayama (energiestromen waaronder de ademhaling beheersen);
  5. Pratyahara (je zintuigen afsluiten van de buitenwereld, in jezelf keren door je ogen te sluiten);
  6. Dharana (bewust je aandacht op iets richten wat je kiest);
  7. Dhyana (waarnemen van je concentratie, gericht op één punt);
  8. Samadhi (de staat van verlichting, waar o.a. rust en ontspanning gevonden wordt).

Waarom yoga?

Yoga is voor sommige mensen de huidige trend van sport, voor andere mensen is het een dus een levenswijze en voor mij is het meer een zelfmanagement tool die ik gebruik om preventief te werken aan mijn fysieke en mentale gezondheid. In mijn praktijk Summa Coaching in Marke geef ik yoga aan zowel volwassenen als kinderen.

De reden waarom ik yoga ben gaan doen is omdat ik een stuk beweging en ontspanning zocht toen ik studeerde en ging werken. Ik ‘zat’ altijd in mijn hoofd, ofwel studeren ofwel hard aan het werk in een commerciële functie. Ik had weinig tijd of nam niet veel tijd om te sporten en dus klonk yoga ideaal. Nu 25 jaar later geef ik les in yoga en zie ik het als een ‘plicht’ om iedereen bekend te maken met wat het voor je kan betekenen.

Als leerkracht (BUSO Ziekenhuisschool, afdeling jeugdpsychiatrie) ontmoet je veel leerlingen die al jong zijn uitgeblust en niet meer weten wat te moeten met hun leven. Ook ontmoet ik in mijn studio en privé veel mensen van 0 tot 99 en merk dat iedereen yoga kan gebruiken. De prestatiemaatschappij geeft een enorme druk en hoe kunnen we nu zorgen dat we in balans blijven? Op school en op het werk ontbreekt af en toe een stukje ‘leren ontspannen, leren niksen, leren aanvoelen van je lichaam, accepteren en omgaan met emoties en je zelfvertrouwen een boost geven’. Dus toen Bart me vroeg dit artikel te schrijven, zei ik direct ja. Dit is het moment om aan u te mogen vertellen wat yoga dus eigenlijk met je kan doen en hopen dat veel mensen de weg naar yoga gaan vinden!

Yoga past goed in homeopathische visie!

In de homeopathie wordt er veel naar het lichaam geluisterd. Bij yoga doen we precies hetzelfde. Je start met ‘aankomen’ op je matje. Even voelen hoe het met je lichaam gaat, of je emoties en gedachten hebt die overheersen. Daarna brengt de docent je door oefeningen met de aandacht in het hier en nu. Er wordt een houding gedemonstreerd en je probeert die houding na te doen en luistert aandachtig naar de instructie. Daarna krijg je vaak ook extra details, om te voelen in je lichaam naar je grens, heb je ergens last, ga dan niet verder door maar bewaak je grenzen.

Als je wat dieper of langer met yoga bezig bent, dan kom je meestal ook in aanraking met een gezondere levensstijl, met de zaken die je best wel kan doen en wat je beter kan laten. Voeding heeft hierin weer een raakvlak, alsook de homeopathie. De Ayurvedische keuken geeft dan weer veel mogelijkheden om met kruiden en groenten te experimenteren en zo b.v. zaken die ongezond zijn voor onze darmflora te laten.

In de homeopathie wordt er veel naar het lichaam geluisterd.

Bij yoga doen we precies hetzelfde.

Ademhaling en meditatie

Om jezelf mentaal gezond of in balans te krijgen, gebruiken we constant de ademhaling, jouw levensinstrument. Als je die goed weet te hanteren dan kun je veel pijn voorkomen. Moeders die bevallen zijn van kinderen weten mogelijk hoe het ademhalen gewerkt heeft om de pijn ‘weg te puffen’. Naast de pijn bestrijden of loslaten, kun je de ademhaling ook gebruiken om langer in een houding te blijven staan. Of je gebruikt de ademhaling om je grens wat uit te rekken (zonder te overdrijven) en maakt kleine veranderingen met je lichaam, die dan weer een emotionele om mentale verbetering kunnen opleveren.

Na het fysieke stuk van yoga, wordt vaak een meditatie of visualisatie aangeboden. Dit kan in de vorm van stilte zijn, waarbij je echt gaat zitten met jezelf, je waarneemt waar je bent met je gedachten, je emoties en wat er voor gewaarwordingen zijn in je lichaam. Ook kan het zijn dat je muziek hoort en je daarop kan concentreren of zelfs kan meezingen (mantra’s). Een visualisatie is dan weer een situatie die wordt omschreven waarbij we zintuiglijk omschrijven wat je kan ervaren, waardoor je mogelijk mee gevoerd wordt in het verhaal.

Iedere persoon heeft een andere manier van communiceren waardoor er voor sommige mensen geen beelden of voorstellingen komen als de ogen dicht zijn. De frustratie komt dan soms op omdat je denkt dat je visualisatie niet lukt. Zo zullen anderen het stil zitten bij een meditatie als zeer moeilijk ervaren. In iedere oefening is juist dat wat je tegen komt een levensles, een leer die door regelmatige beoefening makkelijker zal worden en je gaat helpen in je dagelijks leven.

Verwachtingen? Leg de lat laag!!

Wat is nu het doel van yoga? Qua verwachtingen leg je het beste de lat laag en ga je gewoon in op wat er op het moment wordt aangeboden. Je leert te accepteren wat er nu aan de hand is met je lichaam en geest en kijk vooral niet naar de mooiste, de beste en de lenigste persoon in de yogales. Iedereen volgt zijn eigen pad, je bent daar waar je moet zijn. Geef jezelf in ieder geval een compliment bij iedere keer dat je yoga beoefent, daar groeit je zelfvertrouwen van!

Yoga is het moment waarop de beweging van de gedachten stopt. In verbinding met jezelf zijn, in harmonie zijn. De bevrijding van het menselijk lijden, want de mens lijdt het meest aan het lijden dat hij vreest.

Yoga heeft zowel fysiek als mentaal veel te bieden en geeft je veel energie en kracht. Trouwe beoefenaars weten dat de yoga veel goeds voor je in petto heeft, dus ben je nieuwsgierig dan kun je best eens ergens een proefles volgen.

Vormen van Yoga

Hathayoga

Tegenwoordig zijn er veel ook veel soorten yoga. Veel vormen komen van de Hatha yoga, de oeroude manier van bewegen. Er worden houdingen getoond waarbij je met je lichaam in een positie gaat staan en deze even vast houdt. Er wordt gerekt en gestrekt (stretchen) en heel veel met de ademhaling gewerkt om in die positie een tijdje te kunnen blijven staan (statische houding). Ook kan het zijn dat er veel beweging is, bijvoorbeeld van links naar rechts bewegen in een houding of zelfs van de ene in de andere houding gegaan wordt (een flow). Dit zijn dynamische oefeningen waarbij je onder andere werkt aan uithoudingsvermogen en kracht. De hathayoga kan verwerkt zijn in poweryoga, flowyoga of welke naam dan ook.

Pralaya

Pralaya Yoga is ontwikkeld door Robert Boustany. Deze vorm van yoga is gericht op het ontwikkelen van functionele kracht en spierbalans. Een effectieve manier om je flexibiliteit te vergroten, de levensduur van je gewrichten te verlengen en blessures te voorkomen en/of verhelpen. Bij regelmatige beoefening van Pralaya Yoga verbetert je algehele energieniveau. We noemen het ook wel eens yoga voor Westerse mensen, omdat het niet zoals traditionele yoga gericht is op het strekken van stijve spieren, maar op het versterken van 'zwakke' spieren. Pralaya lessen zijn geschikt voor iedereen, omdat je houdingen op verschillende niveaus kunt uitvoeren. Het zijn over het algemeen intensieve lessen, want we werken veel met de 'vergeten spiergroepen' en die voel je de dag erna wel! Omdat je het beste effect bereikt door de juiste uitvoering van de houdingen, geven we veel uitleg tijdens de les.

Restorative yoga.

Restorative yoga werkt op diepere niveaus, het brengt lichaam, geest en spirit (terug) in balans. Het is een therapeutische yoga beoefening die met zijn ondersteunende poses een diepe ontspanning brengt voor het lichaam. Met de hulp van props zoals dekens, kussens, blokken en banden kunnen we ons lichaam in een comfortabele, ontspannen houding brengen. Poses worden ongeveer 5-10 minuten aangehouden. In volle ontspanning is er geen beweging, geen moeite en wordt de geest stil. Restorative yoga helpt voor onze spijsvertering, chronische stress, vermoeidheid, en hoge bloeddruk. Regelmatige beoefening brengt lichaam, geest en spirit in een ontspannen staat van zijn.

Kinderyoga

Kinderen hebben zoveel plezier met yoga en onbewust leren ze enorm veel sociale vaardigheden aan. Daarnaast voelen ze hun lichaam, leren ze ontspanningstechnieken die hun concentratievermogen bevordert. Mindful (met aandacht) ademhalen leert ze dan weer beter te reageren op onverwachte omstandigheden. Samen bewegen en zingen, fantaseren en spelen maakt de yoga leuk! Het beste wordt de kinderyoga aangeboden aan verschillende leeftijdsgroepen. Ik geef les aan kinderen vanaf 4 jaar, maar ik heb ook voor tieners en 14+ pubers yoga die hen helpt hun zelfvertrouwen te vergroten. Samen sterker, samen lachen, samen huilen, samen emoties delen, samen creatief, samen jezelf zijn!

Voor een proefles kan je vrijblijvend contact opnemen met Daphne Viguurs

Geplaatst in Aanvullende Therapieën, Achtergrond, Alle rubrieken en getagd met .