Middeltjes | Hulpmiddelen bij allergieën

Allergie en Homeopathie

In de Homeopathie wordt NIET ALLEEN de allergie op zich aangepakt. We luisteren naar het VOLLEDIGE VERHAAL van de patiënt, vernemen op die manier hoe hij fysiek, emotioneel en mentaal reageert op zijn omgeving, en zoeken aan de hand van die informatie naar zijn constitutiemiddel. Het zal onze patiënt in zijn geheel veranderen, verbeteren en gezonder maken. Zowel de homeopaat als de patiënt weten dat die zoektocht naar het constitutiemiddel niet gemakkelijk is, en soms verschillende gesprekken vergt.

Als we nu toch enkele middelen bespreken, die op een palliatieve manier het comfort van onze allergische patiënt kunnen verlichten, dan beperken we ons tot eerder eenvoudige situaties en methodes.

Voorbeelden van homeopathische remedies bij de behandeling van

ASTMA

Arsenicum album

Begin ’s nachts tussen 12 en 2. De patiënt moet uit bed. Hij is kouwelijk. Hij wil hete drank en drinkt het op met kleine beetjes. Een warm kersenpitkussentje kan helpen. Rusteloos. Angstig. Bang in het algemeen.

Ipecacuanha

Hevig niezen. Hoesten en kokhalzen. Erger door warmte. Beter in de open lucht.

Natrum sulphuricum

Astma-aanval begint tussen 4 en 5 uur ‘s morgens. Erger bij vochtig weer – vooral bij warm vochtig weer. Hoesten met zeer veel slijm.

Ribes Nigrum D1 glycerine maceraat

kan in acute gevallen (100 druppels) in heel korte tijd de ademnood bij de patiënt verlichten (men spreekt van een “ cortisone like effect” maar dan zonder de bijwerkingen).

Voorbeelden van homeopathische remedies bij de behandeling van

ECZEMA

1) constitutiemiddel
zoals hierboven aangehaald, een moeilijke, soms langdurige zoektocht

2) remedies toegespitst op de pathologie
Sulphur ,  Psorinum ,  Pulsatilla,  Phosphorus, Silicea, Calc-phos,  Lycopodium,  Petroleum, Graphites ,  Mezereum

3) desensibilisatie met de homeopathische potentie van het allergeen: Huisstof, pels van allergieveroorzaker  (huisdier), gras pollen, schimmel.

De belangrijkste anti-psorische middelen zijn Sulphur (warmbloedig) en Psorinum (kouwelijk). Verder zijn er de constitutiemiddelen, gekozen volgens de specifieke toestand van de patiënt. Voorbeelden:

Pulsatilla = zachtaardig, meegaand, goedaardig van natuur, weent gemakkelijk, veranderlijk van stemming, de huid verdraagt geen warmte, jeuk komt meestal ’s avonds of ’s nachts opzetten door de warmte van het bed. Uitzicht van het eczema: rode plekjes, netelkoorts.

Phosphorus = mental alert, fijne huid, zenuwachtig en impulsief, bang voor duisternis of onweer, gevoelig voor scherp licht, gevoelig voor gefluister en lawaai, vaak artistieke aanleg, de huid vertoont barsten en vormt zweren.

Silicea = afhankelijk, melancholisch, lichtgeraakt, zeer verstandig, fysiek snel vermoeid, extreme gevoeligheid van de huid, transpireert gemakkelijk op handen, voeten en in de oksels.

Calc-phos = vooral geschikt bij adolescenten, gevoelig, timide, romantische type, intelligent maar gemakkelijk uitgeput door schoolwerk, vaak knorrig, gemakkelijk geïrriteerd, eczema op de hoofdhuid.

Lycopodium = ziekelijk gele gezichtskleur, gebrek aan zelfvertrouwen, zien er ouder uit dan hun leeftijd, kunnen een indruk van intellectuele superioriteit geven, de jeuk op de huid ontstaat tijdens de dag door warm worden, de huid vertoont barsten.

Petroleum = diepe kloven, die openbarsten en bloeden; jeuk; jeukende ogen; kloven in de handen vooral op de vingertoppen; de kloven zijn pijnlijk en zeer gevoelig voor aanraking. Een middel dat goed past bij magere, twistzieke en prikkelbare kinderen, die gemakkelijk aanstoot nemen aan iets. Alhoewel verstandig, zijn ze lui op school. Gevoelig voor lawaai, mensenmassa en voor de koude.

Graphites = algemene huiderupties met dikke honingachtige vloeistof. Past bij kouwelijke en bleke patiënten met overgewicht die vaak geconstipeerd zijn. Ze zijn verlegen en hebben gebrek aan zelfvertrouwen.

Mezereum = typisch voor eczema en korsten op de hoofdhuid, onverdraaglijke jeuk. De irritatie is ergst ’s nachts in bed. De letsels scheiden vocht af. Het middel past goed bij een melancholisch type. Maar ook bij iemand die onverschillig is, met een zwak geheugen en verstand.

Zoals eerder vermeld, de derde aanpak in de preventie van astma is de desensibilisatie tegen de gekende of vermoedelijke allergenen. Hier kan de voorgeschiedenis een vingerwijzing geven naar de aard van het juiste isotherapeutisch middel.

 

Voorbeelden van homeopathische remedies bij de behandeling van

HOOIKOORTS

en ALLERGISCHE RHINITIS

Bij seizoen gebonden allergische rhinitis komen volgende middelen in aanmerking:

Allium-cepa; Ars-alb; Ars-iodatum; Euphrasia; Nux-vom; Phleum; Sabadilla ; Sticta-pulm; Teucrium; Wyethia.

Bij seizoen gebonden allergie is het eerste preventief middel psorinum, een dosis hiervan om de drie maand, buiten de periode van allergie. Daarnaast kan ook om de drie maand een dosis “mix van bomen- en graspollen” genomen worden, ook weer buiten de allergieperiode, bij erge gevallen kan dit laatste zelfs maandelijks genomen worden. De meest effectieve methode is de “mix van bomen- en graspollen” dagelijks te nemen vanaf twee weken voor het uitbreken van de hooikoorts.

Er zijn veel middelen ter beschikking voor de behandeling van hooikoorts, maar het kan nuttig zijn de “mix van bomen- en graspollen” toe te voegen aan het gekozen middel. Vanzelfsprekend wordt de keuze van het middel ook bepaald door de algemene symptomen van de patiënt.

Behandeling van hooikoorts     

Allium-cepa: Niezen, waterige ogen, alle afscheidingen zijn niet irriterend, veel erger in een warme kamer, en veel beter in een frisse kamer of frisse open lucht.

Arsenicum-album: alle afscheidingen branden, veel beter in een warme ruimte, de patiënt voelt zich kouwelijk. Hij is zeer onrustig en angstig, vooral in de vroege ochtenduren.

Arsenicum-iodatum: veel gelijkenis met ars.alb, maar de patiënt is niet kouwelijk

Euphrasia: brandend tranen, een milde neusholte ontsteking, de oogleden kleven aan elkaar bij het ontwaken, de randen van de oogleden zijn rood en gezwollen, de symptomen zijn erger door warmte

Nux-vom: lopende neus. Droog ‘s nachts, lopend overdag. Erger in een warme plaats, beter in de frisse lucht. Overgevoelig voor lawaai. Twistziek en prikkelbaar. De keel voelt rauw en geïrriteerd aan.

Phleum: de neus en de ogen zijn intens geprikkeld. Geen bekende algemene symptomen.

Sabadilla: verstopte neus, spastische niesbuien, waterige neusafscheiding, gecombineerd met epistaxis = neusbloeden. Voorhoofdpijn en rode wangen.

Sticta-pulmonaria: de neus is volledig dicht en snuiten is zinloos.

Teucrium v marum: Niezen, poliepen, geprikkeld. Patiënt is opvliegend van aard.

Wyethia: intense jeuk in de neusgaten, de keel is gezwollen, constante neiging om te zwelgen

De basisregel in de homeopathische aanpak is dus: we zoeken het constitutiemiddel van de patiënt. Maar aangezien de zoektocht naar dat middel niet eenvoudig is, kunnen we ons ook behelpen met de hierboven beschreven middelen, op voorwaarde dat ze zo volledig mogelijk passen bij onze patiënt. Daarnaast is er bij hooikoortsbehandeling de mogelijkheid om “mix van bomen- en graspollen” te gebruiken, eventueel gecombineerd met Psorinum, om de maand één dosis in de winter.

edward franklin photo-1457460866886-40ef8d4b42a0

Een even belangrijke oorzaak van allergie is hier onbesproken gebleven. Misschien kan er een vervolg komen in een volgend artikel over de allergieën die hoe langer hoe uitgebreider voorkomen in onze super georganiseerde maatschappij, met zijn overmaat aan “kant en klare producten” nl. de voedingsallergieën.

 

Dit artikel is ontstaan uit de inventieve wijsheid van

  1. Dr. Hahnemann en Dr. Kent en uit een vertaling van artikelen van
  2. Dr. Vishpala Parthasarathy,
  3. Dr. George Demangeat en Dr. Alain Horvilleur.
Geplaatst in Alle rubrieken, Huis- tuin- en keukenmiddeltjes en getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .