Drs. R.E. Boerekamp

Homeopathie voor dieren | Tara de bull terrier

 

Tara de bull terriërDitmaal een casus over een cardiovasculaire aandoening bij een hond. Homeopathie kan op velerlei gebied ingezet worden, soms ook gewoon samen met een reguliere werkwijze. En dit kan voor de patiënt soms gewoon heel veel voordelen opleveren zonder dat beide geneeswijzen elkaar “bijten”. Juist van een goede samenwerking in de (dier)geneeskunst valt veel te leren. Met een “open mind” is deze casus opgelost en de hond is nog daar gebracht waar nog mogelijkheden voor hem open lagen. De grenzen zijn, zoals ik het als homeopaat aanvoel, opgezocht en afgetast en niet overschreden. Homeopathie kan dus ook bij deze groep aandoeningen zeker de moeite waard zijn om over na te denken en om te durven in te zetten. Alles in goed overleg met de eigenaar, en uiteraard het welzijn van de patiënt ten allen tijde voorop stellen!

Homeopathische anamnese:

De hond wordt in februari aangeboden op het reguliere spreekuur met flauwtes. Tijdens het uitlaten of in huis kan Tara ineens omvallen, de voor – en achterpoten houdt ze stijf en ze herstelt binnen 10 seconden (krabbelt weer overeind). De hond is tijdens zo’n aanval volledig van de kaart en niet aanspreekbaar. Soms laat ze ook urine lopen. De flauwtes treden een paar keer per week op. Naast de flauwtes hoest de hond af en toe; een zachte droge hoest.

In de 2 volgende maanden

Tara wordt uitgebreid regulier nagekeken. Een bloedonderzoek wordt gedaan en röntgenfoto’s van de thorax en abdomen zijn gemaakt. Tevens wordt een ECG gemaakt. De hond blijkt een onderliggend hartprobleem te hebben: gedilateerde (congestieve) cardiomyopathie. Enige decompensatie verschijnselen zijn reeds aanwezig, want er zit vocht in de longen (vandaar het hoesten).

De hond wordt op de reguliere medicatie gezet: fortekor (ACE-remmer), furosemide (plastablet), digoxine (antiaritmicum), en cardiovetsem (homeopathisch preparaat met o.a. apocynum, digoxine, crataegus in lage potenties).

Tara reageert best aardig op de medicatie, met ups en downs. Er treden nog wel af en toe flauwtes op. Soms is de buik wat dikker (ascites) of de hond gaat meer hoesten en is benauwd (longoedeem), waarop de furosemide tijdelijk wordt verhoogd.

Een jaar later

Inmiddels een jaar verder, krijgt Tara het toch wel erg zwaar. Ze wordt moe en heeft weinig eetlust. Ze ontwikkelt meer vocht achter de longen en heeft ascites. Het lijkt erop dat de hond nu aan het eind is van zijn kunnen en hartfalen ontwikkelt.

Tara is een robuuste hond om te zien. Krachtig gespierd. Loopt ook rond, alsof er niets aan de hand is. Ze wil niet graag aangeraakt worden door mij op de spreekkamertafel. Ik onderzoek haar meestal op de grond in de behandelkamer; hier houdt ze ook niet van maar het is zo net te doen. Ze wil snel weer weg uit de spreekkamer na mijn onderzoeken en staat voor de buitendeur te wachten op het baasje (kwispelend!). Ze wil weg. Tara blijft het ondanks haar hartprobleem nog aardig lang volhouden, ze blijft maar doorgaan.

Repertorisatie:

  • MIND: WELL – says he is well: sick; when very
  • MIND: APPROACHED by persons; being - aversion to
  • CHEST: ANGINA pectoris
  • CHEST: DILATATION – of heart
  • CHEST: DROPSY – cardiac: dyspnea; with distressing
  • CHEST: FATTY degeneration of heart
  • CHEST: HEART – complaints of the
  • CHEST: HEART failure – beginning of
  • CHEST: PAIN – Heart – fainting, with pain in heart
  • GENERALS: WEAKNESS – heart: disease; chronic
  • GENERALS: FAINTNESS – cardiopathy; in
  • GENERALS: FAINTNESS – exertion, on
  • GENERALS: FAINTNESS – heart: disease; in
  • GENERALS: FAINTNESS – pain, from –heart, in
  • GENERALS: FAINTNESS – angina pectoris, in

GmDD: arnica, cactus, digoxine, lycopus virginicus, arsenicum, aconitum, lachesis, spigelia, ammonium carbonicum, crataegus, laurocerasus, lachesis, ferrum etc.

Gekozen middel:

Arnica montana D30, 2 x daags 2 korrels schrijf ik voor, naast de al bestaande medicatie. Arnica past bij de robuuste hond, die niet toont dat hij ernstig ziek is (“sends the doctor away”). De hond blijft maar doorgaan. De chronische hartproblematiek is passend voor het middel. Arnica bevat veel ijzer (Ferrum). Ferrum essentie: doorzetten in je werk; ferm, kordaat, standhouden. Ze moeten volhouden.

1200px-Arnica-montana-capitulum.jpg

Reactie op het middel:

Vervolgconsult 13 maanden naar anamnese:

Tara reageert heel goed op Arnica. Ze is veel vrolijker geworden en actiever. Mevrouw meldt dat Tara vaak een stinkende adem heeft. Dit past bij Arnica montana (stinkende uitscheidingen). Advies: doorgaan met de Arnica montana D30, 2 x daags 2 korrels.

Vervolgconsult 16 maanden naar anamnese:

Als Tara de Arnica montana D30 niet krijgt, wordt de hond sloom en minder vrolijk. Als mevrouw dan weer start met de korrels, ziet ze de hond opfleuren. De hond heeft minder flauwtes gehad de afgelopen periode. De hond voelt de flauwte aankomen (angina pectoris?): staat ineens stil, draait de oren plat en kijkt wat bedeesd. Ze houdt zich na zo’n “aanval” rustiger. Gaat niet meer door, weet beter waar haar grens ligt.

Vervolgconsult 19 maanden naar anamnese:

Mevrouw blijft de Arnica montana geven aan Tara. Op 2 x daags 2 korrels doet ze het prima. De stinkende adem is nog aanwezig

HB78 / 09-10

Geplaatst in Alle rubrieken, Homeopathie en Dieren, Uit de Praktijk en getagd met .