Corona virus CDC / Public domain

Corona | Covid-19

Beste lezer,

We staan op dit moment misschien wel voor de grootste uitdaging sinds Wereldoorlog II. Terwijl ik dit schrijf worden drastische regeringsmaatregelen afgekondigd.

Van iedereen wordt een extra inspanning gevraagd. We kunnen allemaal bijdragen. Natuurlijk op hygiënisch vlak. Maar ook op sociaal vlak. Denk bv. aan die vriend of dat familielid die nu enkele weken in eenzaamheid zullen doorbrengen. Een telefoontje kan dan wonderen doen. Verspreid menselijke warmte, geen virussen.

Hou jezelf gezond. Beweeg voldoende, eet vers en kwalitatief, drink regelmatig. Vit. C, propolis en diverse plantaardige middelen kunnen de immuniteit bijkomend aanscherpen. Neem liefst geen ontstekingsremmers (genre aspirine, ibuprofen, diclofenac)  daar ze de weerstand tijdelijk doen dalen.

Tijdens vroegere epidemieën werd homeopathie met succes ingezet als complementaire therapie. Op dit moment buigen vooraanstaande leraren wereldwijd zich over de vraag welke middelen passen bij deze epidemie. Er komen er enkele sterk naar voor. Het is altijd interessant om (ook) naar je homeopaat te bellen als je symptomen hebt. Die kan je wellicht verder op de weg zetten naar genezing.

 

De incubatietijd is 2 à 4 dagen. Dit wil zeggen dat je na een verdacht contact normaliter ziek wordt binnen de 4 dagen als je besmet bent. Een slachtoffer blijft besmettelijk tussen de 8 and 37 dagen [The Lancet] 

In deze Nieuwsbrief geven we wat achtergrond bij de aard van het Corona-virus. En plaatsen we links naar enkele sites met meer informatie.
 
“Elk nadeel heb zijn voordeel”, zei Johan Cruijff. Onze overbelaste planeet krijgt even ademruimte nu we gaan consuminderen. Hopelijk ontdekken we allen leuke bezigheden die minder milieubelastend zijn. Onder de essentiële dienstverlening worden bv. ook de boekhandels gerekend, want deze blijven open. Als dat niet van gezond inzicht getuigt!
 
De meest vooraanstaande virologen van ons land drukken ons allemaal op het hart: geen paniek! Die is trouwens helemaal niet goed voor de immuniteit. Wel blijven we allemaal alert en zorgen voor onze naasten.
 
 
Een hartelijke, warme – maar niet koortsige – groet,
Dr Bart Lambert, voorzitter

Statistieken

Op de site van Sciensano vind je bijna dagelijkse updates van de (inter)nationale epidemiologische situatie in verband met het nieuwe Coronavirus met uitgebreide statistieken.

"Paniek is gevaarlijker dan het virus"
Steven Van Gucht
voorzitter van het wetenschappelijk comité rond het coronavirus
“Het risico op ernstige ziekten geassocieerd met de COVID-19-infectie voor mensen in de EU wordt momenteel als matig beschouwd voor de algemene bevolking en hoog voor oudere en mensen met chronische onderliggende aandoeningen.”

Naamsgeving van de ziekte en het virus

Dit is de afkorting voor Severe Acute Respiratory Syndrome CoronaVirus 2
SARS-CoV-2 behoort tot hetzelfde type virus als de veroorzaker van de Sars-pandemie van 2002/2003. SARS maakte ongeveer 800 slachtoffers (wereldwijd). [Wikipedia]

Corona Virus Disease 2019,  

Coronavirussen (CoV) zijn een grote familie van virussen die ziekten veroorzaken, variërend van verkoudheid tot ernstigere ziekten zoals het Midden-Oosten, het ademhalingssyndroom (MERS-CoV) in 2012 en het ernstig acuut ademhalingssyndroom (SARS-CoV) in 2002/03.

Coronavirusziekte (COVID-19) is een nieuwe stam die in 2019 werd ontdekt en niet eerder bij mensen is geïdentificeerd.

Verschillende bekende coronavirussen circuleren bij dieren die de mens nog niet hebben geïnfecteerd. [WHO] 

 
 
 
 
 

Virussen en de ziekten die ze veroorzaken, hebben vaak verschillende namen.
HIV is bijvoorbeeld het virus dat AIDS veroorzaakt.

 
 
 
 
 
 

Mortaliteit bij bevestigde besmetting per land

Data  [European Centre for Disease Prevention and Control – EU Agency] Vergelijk met gemiddelde voor China: 3,4 % [Johns Hopkins University]  

Status 22 maart 2020

Italië
9 %
Spanje
5.3 %
UK
6.6 %
Frankrijk
3.9 %
Nederland
3.6 %
België
2.9 %
Zwitzerland
0.6 %
Zweden
1.2 %
Denemarken
1 %
Noorwegen
0.4 %
Duitsland
0.3 %
Oostenrijk
0.3 %

Status 16 maart 2020

Italië
7.6 %
Spanje
3.7 %
Frankrijk
3.2 %
UK
2.5 %
Nederland
1.8 %
Zwitzerland
0.6 %
België
0.5 %
Zweden
0.3 %
Duitsland
0.2 %
Oostenrijk
0.1 %
Denemarken
0.1 %
Noorwegen
0.1 %

Kenmerken van COVID-19 besmettingen. (Europa)

Data status 16 maart 2020, [WHO]  

 
gemiddelde leeftijd bij besmetting
46 jaar
leeftijd bij besmetting
1- 96 jaar
mannelijk
58.3 %
na kort verblijf in buitenland
62.6 %

Kenmerken van COVID-19 overlijdens. (Europa)

Data status 16 maart 2020, [WHO]    

Gemiddelde leeftijd bij overlijden
82 jaar
Leeftijd bij overlijden
55- 101 jaar*
mannelijk
72.8 %
minimum één onderliggende aandoening
96.9 %

Federale Overheid

Op deze website bundelt de FOD Volksgezondheid alle nuttige info over de huidige epidemie met 2019-nCov.

World Health Organisation

Interactieve kaart en gedetailleerde gegevens als u meer te weten wil komen over de actuele stand van COVID-19 besmettingen.

Corona Virus Test

De vakgroep huisartsgeneeskunde en chronische zorg van de Vrije Universiteit Brussel heeft op www.coronavirustest.be een online test gelanceerd waarmee iedereen zijn of haar risico op besmetting kan inschatten.

Sciensano

Steven Van Gucht, voorzitter van het wetenschappelijk comité rond het coronavirus is viroloog bij Sciensano. Het comité geeft wetenschappelijk advies over de evolutie van het virus en draagt bij aan de optimale voorbereiding van ons land op het coronavirus.

Hoe bevestigde gevallen zich buiten China hebben verspreid

"How confirmed cases have spread outside of China" Animatie van de BBC met dagelijkse updates over de verspreiding van Covid-19. Bron voor de data komt van World Health organisation.

Gids voor Apothekers

Om apothekers te helpen bij het beantwoorden van vragen van patiënt over het coronavirus.

Nationaal nummer voor COVID-19 (+32) 800 14689

“You can’t calm the storm… so stop trying. What you can do is calm yourself. The storm will pass.”
BE 2:51 / 23:04 Timber Hawkeye
Timber Hawkeye
Auteur van Buddhist Boot Camp

Lees alle artikels over het onderwerp